Politiek blog

#binnenskamers: het Politbureau van de Polder

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

Polderkunst gered van de mestvaalt
17.27 uur - Gijs Herderscheê (@vkgijs)

Alles belandt uiteindelijk op de mestvaalt. Maar een enkele keer is iets zo karakteristiek dat het van de mestvaalt van de geschiedenis moet worden gered.

Neem deze twee gigantische, op doek afgedrukte foto's. De een van het Politbureau van de Polder, de ander van de oppercriticaster van de Polder, Alexander Pechtold, in 's lands vergaderzaal met een FNV-advertentie. Bedremmeld Emile Roemer op de achtergrond.

De mestvaalt waar deze twee curiosa waren beland is de kelder van het gebouw waar de Haagse redactie van de Volkskrant is gehuisvest. De redactie bivakkeert op één hoog, op de begane grond huist sinds kort het lobbykantoor van de FNV. Rustige buren - daar niet van.

Oude tijden herleven zo, want vroeger was de Volkskrant eigendom van de katholieke vakbeweging, het NKV, dat in 1976 in de FNV verdween. Weest gerust: de banden zijn al jaren geleden volledig doorgesneden.

Vorige week opende de FNV het bureau met een drinkgelag. Ter gelegenheid daarvan was wandversiering besteld. Deze twee foto's, die de FNV blijkbaar kenmerkend vindt voor zichzelf. Negen witte, middelbare mannen achter en tafel. Twee politici in actie.

Hamvraag is natuurlijk wat de FNV beoogde met deze giga-foto's. Geen arbeider, medewerker, werknemer of zzp'er te zien, blij, ongelukkig of actievoerend.

Naar verluidt vond FNV-voorzitter Ton Heerts het helemaal niets. Gelukkig was hij een van de eersten bij het festijn, sjorde eigenhandig de foto's van de wand en plaatste die in de tochtige, vochtige gang waardoor wij ons naar ons redactiekantoor begeven.

Een week knaagde de twijfel: hoe lang kan dergelijke felrealistische kunst van het laatste Volkseigenes Betrieb in ons land tocht en vocht doorstaan? De knoop is doorgehakt. We hebben de kunst van de mestvaalt gered en ons erover ontfermd. Wie weet komt de FNV tot inkeer. Misschien heeft het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, de hoeder van het erfgoed van de sociale beweging, ooit belangstelling?

De verslaggever treft in het trapgat dat leidt naar de redactie twee enorme doeken aan, daar achtergelaten door FNV-voorman Heerts. Het linker doek: Pechtold met een FNV-reclame in de Kamer. Rechts: vakbeweging, werkgevers en kabinet tekenen het sociaal akkoord. Beeld Haagse redactie
De verslaggever treft in het trapgat dat leidt naar de redactie twee enorme doeken aan, daar achtergelaten door FNV-voorman Heerts. Het linker doek: Pechtold met een FNV-reclame in de Kamer. Rechts: vakbeweging, werkgevers en kabinet tekenen het sociaal akkoord.Beeld Haagse redactie
null Beeld Haagse redactie
Beeld Haagse redactie
De doeken hebben een nieuwe bestemming gekregen. Beeld Haagse redactie
De doeken hebben een nieuwe bestemming gekregen.Beeld Haagse redactie
'Het Politbureau van de Polder', april 2013, werkgevers, werknemers en kabinet tekenen het sociaal akkoord. Beeld ANP
'Het Politbureau van de Polder', april 2013, werkgevers, werknemers en kabinet tekenen het sociaal akkoord.Beeld ANP

De frisse ideeën van Denk
12.42 uur - Gijs Herderscheê (@vkgijs)

Iedereen weg uit Groningen, verhuizen naar krimpgebieden. En dan de gaskraan vol open en lekker aardbeven daar in het Noorden. Niet zomaar een voorstel, maar een serieus voorstel van Denk.

Als zelfbenoemde nieuwe politieke beweging moet je met frisse ideeën komen om aandacht te krijgen. Dat doet Denk fantastisch.

Denk, dat zijn Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk. Tweede Kamerleden die uit de PvdA-fractie stapten en nu voor zichzelf zijn begonnen.

Het jargon beheersen ze uitstekend. Ze denken een heuse win-win-win-situatie te creëren. Gas is goed voor de economie en voor de schatkist. Want het is gratis geld. Iedereen weg uit Groningen en verhuizen naar (andere) krimpgebieden. De Groningers zijn dan verlost van de zorg om dreigende aardbevingen die hun have en goed bedreigen. De krimpgebieden zijn door de toestroom van allochtonen - sorry, Groningers - plots geen krimpregio's meer. En het weggebeefde Groningen wordt een prachtig natuurpark.

Voor wie het niet gelooft: hier het interview van de heren met RTVNoord.

Dwars, de jongerenclub van Groen Links vindt het 'schofferend voor Groningers'. 'Zij kampen met grote problemen die door de politiek effectief opgelost moeten worden. Dat doe je niet door mensen uit hun dorpen te verdrijven ten gunste van economisch gewin. Pleit deze nieuwe partij er ook voor om de problemen in wijken op te lossen door ze te ontruimen? Of worden gebieden met zwakke dijken ook teruggegeven aan de natuur?'

Natuurlijk komen de jongeren met een voorstel op niveau. 'Als de nieuwe partij vasthoudt aan dit standpunt stellen de GroenLinkse jongeren voor ook het kantoor van de beide Kamerleden terug te geven aan de natuur.'

Een wegwijzer in het Groningse Loppersum, waar door gasboringen veel aardbevingen hebben plaatsgevonden. Beeld ANP
Een wegwijzer in het Groningse Loppersum, waar door gasboringen veel aardbevingen hebben plaatsgevonden.Beeld ANP

Onder ede verschijnen bij de Fyra-enquête? Huur trainer Sebes
8.30 uur - Gijs Herderscheê (@vkgijs)

De ene parlementaire enquête is net afgerond of de volgende komt er alweer aan. Na de woningcorporaties is nu de Fyra aan de beurt, het onderzoek naar de hogesnelheidstrein die geen hogesnelheidstrein wilde worden. Binnenkort gaat de speciale zaal waar de openbare verhoren worden afgenomen, weer open.

Dat vergt voorbereiding bij de commissie die al maanden onderzoek doet en gasten ontvangt. Het is de basis voor hun rapport met conclusies. Die willen ze staven met de openbare verhoren.
Een deel van de gasten die de commissie nu ontvangt voor achtergrondgesprekken zal straks worden opgeroepen voor zo'n openbaar verhoor.

Als het zover komt, vergt dat ook voorbereiding bij degenen die opgeroepen worden. Ze moeten nog goed weten wat ze in eerdere gesprekken hebben gezegd en erop voorbereid zijn geconfronteerd te worden met uitspraken van anderen. Onder ede, over hun rol bij het mislukte project hogesnelheidstrein. Door de tv-camera's wordt de spanning verder opgevoerd.

Fyra-treinen staan werkloos gerangeerd op een spoorterrein in Utrecht. Beeld anp
Fyra-treinen staan werkloos gerangeerd op een spoorterrein in Utrecht.Beeld anp

Maar alles kan geoefend worden. Via het sociale netwerk LinkedIn biedt oud-Telegraaf journalist Rob Sebes zijn diensten vast aan. In een wervende mail aan zijn contacten schrijft hij: 'Kent u iemand in uw netwerk die graag wil sparren of trainen voor zijn/haar mogelijke openbare verhoor bij de Parlementaire enquêtecommissie Fyra? Dan is deze persoon bij mij aan het juiste adres.'

De afgelopen jaren was Sebes al woordvoerder van de commissie Davids die onderzoek deed naar de oorlog in Irak en van de parlementaire enquêtecommissie De Wit, die onderzoek deed naar de financiële crisis. Kortom, Sebes weet hoe het aan gene zijde bij de commissie werkt.

Is dan alles handel? 'Nee', bezweert Sebes. 'Het gaat erom dat mensen eerlijk hun verhaal vertellen. Dat ze niet door lichaamshouding daar twijfel over oproepen. Bedenk wel, alles wordt getraind en geoefend. Elke presentatie van jaarcijfers, elke toespraak, elke persconferentie. En terecht. Dit zijn belangrijke optredens, ook bij een enquêtecommissie. Het is geen toneelstukje. De getuigen moeten zichzelf zijn, straight zijn.'

Binnenkort zijn de resultaten te zien in het theater van de parlementaire enquêtecommissie. De data en de lijst met optredens zijn nog niet vastgesteld. Ergens voor de zomer is het plan.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Eerder in #binnenskamers
10 februari
· Kabinet stuurt nieuws MH17 retour
· Plots wil de coalitie wél debatteren
· WOB-trauma gereactiveerd door MH17

9 februari
· denk, met een kleine letter d
· Wordt het de Nederlandse Moslim Partij?

7 februari
· GroenLinks opent de aanval op D66

5 februari
· Tim Snel bestaat niet, Ton Elias wel?
· Eric en Wilma móeten elkaar wel de tent uitvechten
· Dans om debatten maakt eerste slachtoffer
· Het wordt een typische Omtzigt-dag

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden