Politiek blog

#binnenskamers: enter Underwood, exit Verheijen

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Kaartenhuis
19.30 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Vandaag stapte Mark Verheijen uit het politieke leven. Vandaag verscheen seizoen drie van House of Cards. Misschien dat de ironie van die toevallige tweeslag een schrale troost biedt aan de VVD'er.

Het zou heel goed kunnen dat hij vandaag doorbracht met 'binge watching': een marathon van afleveringen kijken. Verheijen is namelijk groot fan van de serie. Een jaar geleden woonde hij de lancering van het tweede seizoen bij in het Comedy Theater in Amsterdam (hij was daar lang niet het enige Kamerlid). De Nederlandse afdeling van Netflix had politici en pers uitgenodigd voor een screening van de eerste aflevering en een debat over de parallellen met de Nederlandse politiek.

Die parallellen zijn schaars, concludeerden de experts van de avond, Femke Halsema en Kaj van de Linde. Protagonist (en antagonist in één) Frank Underwood is een meedogenloze machtspoliticus, hij gaat letterlijk over lijken. In vergelijking met zijn praktijken gaat het er op het Binnenhof braaf en vriendelijk aan toe, was de consensus. (Misschien waren de overeenkomsten tussen Den Haag en 'Borgen' talrijker, maar Halsema had geproefd aan House of Cards en wilde voor geen goud terug naar de Deense serie.)

VVD-Kamerlid Mark Verheijen. Beeld ANP
VVD-Kamerlid Mark Verheijen.Beeld ANP

Integriteit is voor Underwood hooguit een masker, iets om zich in het openbaar mee te kunnen vertonen. Koelbloedig pragmatisme bepaalt de interactie met zijn omgeving. Elke hand die hij schudt, is voor hem een gecalculeerde stap omhoog en voor de ander, vroeg of laat, doffe ellende. Dat geldt voor de journaliste die hij voedt met informatie en met wie hij seks heeft. Dat geldt voor het talentvolle maar verslaafde Congreslid dat hij onder zijn hoede neemt. Het gaat zelfs op voor zijn vrouw (het enige personage in de serie dat aan zijn slechtheid kan tippen).

De vergrijpen van Verheijen - onzorgvuldig declaratiegedrag - verbleken in dat licht. Alleen al het wekken van de schijn van een parallel met Underwood gaat richting het onbetamelijke. Ware het niet dat de VVD'er als liefhebber van de serie het vermoedelijk niet erg vindt. Hij houdt van de zwarte humor in de serie, kan een grove grap op zijn tijd waarderen. 'Had hij al een Zoe Barnes onder de parlementaire pers?', werd hem die avond gevraagd. Lachend stemde hij in.

Kevin Spacey als Frank Underwood in House of Cards. Beeld ap
Kevin Spacey als Frank Underwood in House of Cards.Beeld ap

Frank Underwood bouwt zijn eigen kaartenhuis met strategisch geduld, steeds een treetje hoger. Nederlandse (en tevens niet fictieve) politici overkomt het. Je begint lokaal in een gemeenteraad of provinciebestuur. Legt contacten, spreekt met ondernemers, gaat naar feestjes, bouwt je netwerk, zet stappen omhoog. Je hebt doorzettingsvermogen en talent, je valt op bij de juiste mensen. Je maakt de stap naar de Tweede Kamer. Ook daar werk je hard en verover je een plek binnen je fractie.

Totdat oude bonnetjes opduiken. Een fles wijn van 127 euro, betaald door de provincie. Een bezoek aan Den Haag met de dienstauto. Een treinrit met de provinciale ov-kaart naar een debat voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Eerder in #binnenskamers
25 februari
· SGP is eigenlijk heel grote partij
· De intermenselijke verhoudingen

24 februari
· Wilders versus Pechtold bij EenVandaag

23 februari
· Het eerste tv-debat, een kijkwijzer

20 februari
· De nieuwe politieke tweedeling volgens Segers & Van Raak
· Jaloers op vernieuwd perscentrum

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden