Politiek blog

#binnenskamers: eerste schooldag in nieuwe Eerste Kamer

#binnenskamers brengt u de scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

'Nieuw in de Eerste Kamer? Vergeet uw iPad niet'
16.50 uur - Joost de Vries (@devriesjoost) en Gijs Herderscheê (@vkgijs)

De sfeer van een eerste schooldag hangt dinsdag in de Eerste Kamer. Vol verwachting en vrolijke spanning speuren de ogen van nieuwe en oude leden door de zaal, op zoek naar bekenden, naar houvast, naar de betekenis van het moment.

Doorgaans is de statige, barokke zaal uit 1650 een wat zware bevalling voor de paar geïnteresseerden en een enkele journalist op de tribune. De vergaderzaal is gevuld met houten meubelen, groene bekleding, dieprood tapijt, klassieke schilderkunst aan de muren, en pronkstuk koning Willem II die metershoog uittorent boven de zetel van de Kamervoorzitter. Het kabbelende debat over zaken die 'aan de overkant' in de Tweede Kamer reeds zijn beklonken zou een toeschouwer zomaar kunnen doen wegdommelen.

Niet vandaag. Deze dinsdag zijn de balkontribunes aan weerszijden van de zaal gevuld met trotse familieleden en geliefden. Hun echtgenoot, vader, moeder, broer of zus wordt lid van de Staten Generaal, gaat een plek innemen in de eeuwenlange geschiedenis van de Nederlandse volksvertegenwoordiging. Iedere senator mocht maar één genodigde meenemen en toch was het dringen. Journalisten die op het laatste moment binnenkomen, moeten staan, zo druk is het.

Voorzitter Ankie Broekers-Knol (bestaat er een betere naam voor een voorzitter?) leest de eed of belofte voor die de Kamerleden bij aanvang van de nieuwe termijn moeten afleggen. Die houdt kortweg in dat het lidmaatschap niet is verkregen of gekocht met giften, dat een lid trouw zweert aan koning en grondwet en dat hij of zij 'getrouw de plichten die mijn ambt mij oplegt zal vervullen'.

Nieuw Eerste Kamerlid Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren spreekt met voorzitter Ankie Broekers-Knol. Beeld anp
Kleinzoon Koen mag even het bankje inspecteren van Koos Schouwenaar (VVD). Beeld anp

Eén voor één klinkt het: 'Zo waarlijk helpe mij God almachtig' of 'Dat verklaar en beloof ik'. De eed voor wie zweert bij God (met daarbij wijs- en middelvinger van de rechterhand in de lucht), de belofte voor de seculiere volksvertegenwoordiger. God is op zijn retour in de Eerste Kamer, slechts 35 van de 75 leden roepen zijn hulp in.

Daarna leest de voorzitter de namen van de commissies op waarover de komende vier jaar het werk wordt verdeeld. Spannend: gaat het nieuwe Kamerlid straks naar BiZa-AZ of toch naar BuZa of IAJBZ? Dan volgt een dienstmededeling. De griffier geeft aansluitend uitleg over een aantal praktische zaken, vooral interessant voor de 35 geheel nieuwe leden. Vergeet uw iPad niet, waarschuwt Broekers Knol.

Nog even in het gelid voor de groepsfoto. 'Alleen de nieuwe leden', roept de voorzitter tien keer door de microfoon. En dan met bos bloemen in de hand richting receptie om kennis te maken met nieuwe Kamergenoten zoals Alexander Rinnooy Kan (voormalig voorzitter SER), Niek Jan van Kesteren (directeur VNO-NCW) of Annermarie Jorritsma (VVD-coryfee en voorzitter van VNG).

Voor velen is het een warm bad. Van Kesteren, sinds mensenheugenis directeur van werkgeverslobby VNO-NCW, komt met Rinnooy Kan, oud-voorzitter van dezelfde club, de trap af. Nu zitten ze in verschillende kampen, dat wel. Van Kesteren zit voor het CDA in de senaat, Rinnooy Kan voor D66. Nu dient Van Kesteren 'onder' CDA-fractievoorzitter Elco Brinkman, die jarenlang vice-voorzitter van VNO-NCW was.

Ook Loek Hermans heeft zijn sporen bij de werkgeverslobby achtergelaten. Hij was voorzitter van MKB Nederland, de lobby voor het midden- en kleinbedrijf. NU is hij fractievoorzitter van de VVD-fractie. En dat is de grootste fractie in de Eerste Kamer. Niet alleen daarmee steekt hij Brinkman de loef af, hij is ook langer senator, sinds 2007, terwijl Brinkman pas sinds 2011 meeloopt. Zoiets telt in de Eerste Kamer. Dan ken je de weg en de mores. Die moeten de onwennige nieuwkomers nog leren.

De groepsfoto: alle 35 nieuwe leden. Op de achtergrond het portret van Willem II. Beeld anp
Nieuwe Kamerleden Ben Knapen (CDA) en Alexander Rinnooy Kan (D66) maken een praatje vooraf aan de installatie. Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
8 juni
· Rutte slaat Wiebes' belastingschets over

2 juni
· Het Grote Dikke Ik Debat

21 mei
· Waarom het pgb-debat met 'wiebelige' Van Rijn werd uitgesteld

19 mei
· Gaat Felix Rottenberg de PvdA weer opschudden?

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden