Politiek blog

#binnenskamers: dierenpolitie Graus in zwaar weer

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Jan HoedemanRaoul du Pré en Joost de Vries
null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

Dion Graus wacht op betere tijden
19.55 uur - Raoul du Pré (@raouldupre)

Weinig politieke projecten zijn zo verbonden aan de naam van één Kamerlid als de dierenpolitie aan Dion Graus. De speciale brigade tegen dierenmishandeling was zo'n beetje de meest tastbare herinnering aan het roerige jaar 2011, toen de PVV even mocht ruiken aan de macht. Niet veel Kamerleden smaken het genoegen een eigen idee zo concreet om te kunnen zetten in regeringsbeleid. Dat had Graus toch maar mooi voor elkaar.

Het is dan ook een verdrietige dag voor de onvermoeibare PVV'er, die vanmorgen in de krant moest lezen dat het helemaal misgaat met zijn project. De dierenpolitie verkeert in financieel zwaar weer en dreigt ten onder te gaan aan bezuinigingen en reorganisaties. Dierenagenten worden steeds meer ingezet voor ander politiewerk en bovendien is de aanwas van nieuwe 'animal cops' minimaal, zo blijkt uit onderzoek van De Persdienst, de landelijke redactie van regionale dagbladen.

Aanvankelijk zouden er vijfhonderd fulltime dierenagenten komen. Inmiddels is dat aantal naar beneden bijgesteld. Van de 160 dierenagenten krijgt bijna de helft bovendien nauwelijks tijd om af te gaan op meldingen van mishandelde en verwaarloosde dieren, zegt directeur van de Dierenbescherming, Frank Dales.

Graus erkent vanmiddag dat hij wellicht wat te vroeg juichte toen hij dacht dat zijn overwinning binnen was. 'Ze zijn de boel aan het ontmantelen. Dat heb ik wel in de gaten. Eigenlijk al sinds wij de stekker uit het gedoogakkoord trokken. De Raad van Korpschefs was altijd al tegen. Ze grijpen nu hun kans.'

Maar wie denkt dat het project een stille dood gaat sterven, rekent buiten Graus' uithoudingsvermogen, zo kondigt hij aan. 'Luister. Ik heb dit idee in 1986 voor het eerst geopperd. Jarenlang ben ik uitgelachen. En nu dit weer. Maar ik zeg u: dit gaat echt niet meer weg. Ik sprak laatst een korpschef, die zei het heel eerlijk. Hij zei: 'Dion, de dierenpolitie heeft het point of no return allang bereikt'. En zo is het. We moeten nog even wachten op betere tijden. Maar straks, na de volgende landelijke verkiezingen, als de PVV weer helemaal terug is, is dit het eerste dat wij gaan regelen.'

Dion Graus Beeld anp
Dion GrausBeeld anp
Geert Wilders (R) en Dion Graus (L) knuffelen pups in de zeehondencreche van Lenie 't Hart. Beeld anp
Geert Wilders (R) en Dion Graus (L) knuffelen pups in de zeehondencreche van Lenie 't Hart.Beeld anp

Kamer kiest nieuwe Ombudsman
17.09 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Met enige vertraging werd vandaag alsnog een nieuwe Nationale Ombudsman gekozen door de Tweede Kamer. Reinier van Zutphen kreeg van een ruime meerderheid van 129 Kamerleden het vertrouwen. Hij werd vorige week door de selectiecommissie naar voren geschoven.

Vandaag vond de hoofdelijke stemming plaats in de Tweede Kamer. Dat is in het huidige digitale tijdperk een zeer ouderwetse, analog aangelegenheid. Alle aanwezige Kamerleden schrijven op een oranje briefje een naam. Een voor een worden de Kamerleden naar voren geroepen. Vervolgens deponeren ze het briefje in een blikken spaarpot. Daarna telt het stemcomité handmatig de uitgebrachte stemmen en wordt de uitslag bekendgemaakt.

Het staat Kamerleden vrij te stemmen op wie ze maar willen, zolang ze maar één naam opschrijven. Briefjes met meerdere namen of lege briefjes tellen niet mee. Zo kon het dat tussen de 143 briefjes negen ongeldige stemmen zaten. 129 Kamerleden stemden netjes in lijn met de voordracht van de selectiecommissie.

Vijf Kamerleden grepen de gelegenheid aan om anoniem de draak te steken met de procedure. Twee van hen stemden op Guido van Woerkom, de vorige kandidaat die zichzelf terugtrok nadat controverse over hem ontstond. Een Kamerlid stemde op VVD-Kamerlid Ton Elias. Ook PVV-leider Geert Wilders kreeg een stem. Tot slot ging een stem naar Frits Bom, de tv-presentator die eind jaren zeventig in het programma Ombudsman van de VARA klachten van burgers over de overheid behandelde.

Van Zutphen wordt op een nader te bepalen moment ingehuldigd.

Het stemcomité telt handmatig de uitgebrachte stemmen. Beeld Screenshot
Het stemcomité telt handmatig de uitgebrachte stemmen.Beeld Screenshot
Frits Bom in zijn rol als 'de Vakantieman' in 1991. Eerder was hij eind jaren zeventig 'de Ombudsman'. Beeld Kippa
Frits Bom in zijn rol als 'de Vakantieman' in 1991. Eerder was hij eind jaren zeventig 'de Ombudsman'.Beeld Kippa

Profiel Van Zutphen

Wie is Reinier van Zutphen? Hij is president van het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de hoogste instantie voor sociaal-economisch bestuursrecht. Naam maakte hij als voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor rechtspraak, de beroepsvereniging van rechters en officieren van justitie (NVvR).

Lees hier het volledige profiel
geschreven door politiek verslaggever Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg).

Do's en dont's van het ontvangen
11.55 uur - Jan Hoedeman (@JanHoedeman)

Soppen Kamerleden met brood in hun soep? Missen ze de do's en don'ts van het normale verkeer aan de dis? Weten ze dan niet dat je met je bestekken van buiten naar binnen moet eten? Vragen die opkomen bij het horen van de lessen die het Bureau Protocol van de Tweede Kamer de afgelopen maanden heeft gegeven aan de voorzitters van de Kamercommissies.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg nam daarvoor het initiatief. Hoe staat het met de tafelmanieren? 'Dat zijn de basics die je van thuis hebt meegekregen', zegt Pieter Duisenberg (VVD), voorzitter van de vaste commissie voor Financiën. Duisenberg heeft er dan ook niet heel veel van opgestoken, maar had er toch wel wat aan. Zoals: hoe ga je met je gasten om. 'Niet zoals gebruikelijk de koffie in het plastic bekertje, maar in een kopje.'

Duisenberg is zich sinds het onderricht van het bureau protocol van de Tweede Kamer meer bewust van hoe hij mensen ontvangt. Binnenkort ontvangt hij namens de commissie Financiën een gezelschap Amerikanen. 'Dan verdiep ik me toch in hoe zij naar ons kijken. Ze snappen er geen bal van dat wij vijftien fracties hebben, en een Animalparty. Dat ga ik dan uitleggen.'

Zo ontving Duisenberg eerder de Franse econoom Thomas Piketty, de man van de herverdeling van vermogen. 'Ik heb helemaal niets met de ideeën van die man, maar ik heb als liberaal toch mijn best gedaan hem beleefd te ontvangen.'

Ook Jeroen Recourt (PvdA) was bij de voordracht van de medewerkers protocol van het parlement. 'Ik heb er vooral van opgestoken dat wij een bureau protocol hebben in de Tweede Kamer.' Maar ook in praktische zin: de commissievoorziters werd verteld dat zij bij het begin en einde van een diner als duidelijke gastheer moeten optreden.

Als Recourt als commissievoorzitter Koninkrijksrelaties een premier of een gouverneur ontving, zette hij ze in de lift en nam ze mee de kelder in van de PvdA-vertrekken waar zijn werkkamer is. Het is geen schande, maar nu weet hij dat hij ze mag ontvangen in de sjieke Regentenkamer. 'Dat wordt opgemerkt, het wordt zeer op prijs gesteld dat ik mensen met meer egards ontvang. Je bent toch het visitekaartje van de Tweede Kamer.'

De tafel gedekt voor een koninklijk diner. Beeld ANP
De tafel gedekt voor een koninklijk diner.Beeld ANP

Eerder in #binnenskamers
2 februari
· Partij voor de Dieren fladdert nieuwe toekomst in

29 januari
· Ook een PVV'er wil weleens besturen

28 januari
· Familiecultuur domineert in 'bedrijf' Tweede Kamer
· 'Opstelten is piepjonge zeventiger'
· Het ideale moment voor Opsteltens vervanging is al voorbij

27 januari
· De Kamer onder de hamer
· PVV worstelt in provincies

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden