Politiek blog

#binnenskamers: de vele zetels van Fred Teeven

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

De Grote VVD Stoelendans
15.20 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Fred Teeven, in de jaren negentig crimefighter bij het Openbaar Ministerie, is een politiek dier. Hij wil niet alleen uitvoeren, hij wil aan de knoppen zitten. Daarom leverde hij in 2002 zijn uniform in en volgde Pim Fortuyn op als lijsttrekker van Leefbaar Nederland. Fortuyn was te groot geworden voor Leefbaar en begon zijn eigen lijst. Van der G. schoot Fortuyn vlak voor de verkiezingen dood, de Rotterdammer haalde postuum 26 zetels. Fred Teeven kreeg er twee.

Het Leefbaar-avontuur duurde acht maanden. De erfgenamen van Fortuyn gingen in ruzie ten onder en sleurden het eerste kabinet-Balkenende in hun val mee: nieuwe verkiezingen begin 2003. De partijtop van Leefbaar wilde Emile Ratelband als nieuwe lijsttrekker. Teeven protesteerde, maar kwam steun tekort. Hij pakte zijn oude werk als officier van justitie weer op en werd opnieuw lid van de VVD, zijn oude liefde.

In 2006 bood zich een nieuwe kans aan. Hij werd zesde op de VVD-lijst, kwam in de Kamer en werd justitiewoordvoerder. In de interne machtsstrijd tussen Mark Rutte en Rita Verdonk volgde hij zijn Leefbaar-hart en schaarde zich achter Verdonk. Toch mocht hij in 2010 samen met Ivo Opstelten, vertrouweling van Rutte, het superministerie van Justitie én Veiligheid gaan leiden. En ook in 2012 toen een tweede kabinet-Rutte werd gevormd bleef hij staatssecretaris.

Leefbaar-lijsttrekker Fred Teeven. 'Geen auto's pesten, maar boeven vangen.' Beeld ANP
Leefbaar-lijsttrekker Fred Teeven. 'Geen auto's pesten, maar boeven vangen.'Beeld ANP
Teeven in de Kamerbankjes, september 2012 (tijdens de formatie van Rutte II). Beeld ANP
Teeven in de Kamerbankjes, september 2012 (tijdens de formatie van Rutte II).Beeld ANP

Bonnetjes
Totdat zijn verleden hem inhaalde. In de jaren negentig pionierde hij bij het OM met kroongetuigen, infiltranten en deals met criminelen. Het was een nieuwe, onorthodoxe manier van boeven vangen. Andere parketten spraken over de 'cowboys' in Amsterdam. Teeven schikte onder meer met drugsbaron Cees H.

Het bonnetje van die deal dook begin deze maand op. Het bedrag dat H. destijds kreeg was veel hoger dan de 1,25 miljoen gulden die Opstelten een jaar geleden noemde in de Tweede Kamer. De minister had de Kamer verkeerd geïnformeerd en stapte daarom op. Teeven hoefde niet te gaan, maar toonde zich loyaal aan Opstelten en vertrok ook.

Tot dusverre de turbulente politieke loopbaan van Fred Teeven. Maar wat blijkt: die is nog niet voorbij. Want, eveneens vanwege bonnetjes, is er een plek vrijgekomen in de Tweede Kamer: de zetel van Mark Verheijen.

Houwers
Maar ho, die stoel gaat al naar ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers. De vermeend hypotheekfraudeur (niet veroordeeld omdat hij schikte met het OM voor 4.000 euro) had lopende het fraudeonderzoek de Kamer verlaten, maar kan door de vacante plek terugkeren. 'Pure zetelroof', zei VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra. 'Slecht voor het aanzien van de politiek', zei vicepremier Lodewijk Asscher. De VVD heeft hem meteen geroyeerd.

Johan Houwers in de Kamer namens de VVD. Beeld anp
Johan Houwers in de Kamer namens de VVD.Beeld anp

Dus toch echt exit Teeven? Nee, want de stoelendans gaat verder. Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff verhuizen naar de leegstaande kantoren op het ministerie van V&J. Zodoende is er toch plek in de Kamer voor de oud-staatssecretaris. Als dit kabinet de rit uitzit, heeft hij twee jaar Kamerlidmaatschap voor de boeg. Wie weet wat de toekomst daarna brengt. Hij heeft eerder bewezen dat een stap terug voor hem geen punt is, maar een komma.

Teeven gaat overigens niet de portefeuille Justitie op zich nemen in de Kamer. Dat zou te incestueus zijn. Het is nog niet duidelijk hoe de VVD de dossiers opnieuw gaat schudden.

Blijft nog één VVD-stoel over. Die zou voor het Limburgse partijlid Chantal Nijkerken-de Haan kunnen zijn. Zij was in 2012 nummer 52 op de lijst en komt nu als eerste in aanmerking.

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven. Beeld anp
Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven.Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
19 maart
· En toen waren er 16 fracties

16 maart
· Asscher en Schippers troosten Libelle-lezeressen

13 maart
· Rutte heeft even genoeg van Buma en Pechtold

12 maart
· Politici hebben spijt

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden