Politiek blog

#binnenskamers: de PVV niet constructief? Graus wél

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Natalie RightonRobert GiebelsMaartje Bakker en Joost de Vries
null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

Het onzichtbaarste Kamerlid laat zich zien
18.04 uur - Maartje Bakker (@maartjebakker)

Het is een bijzondere dag, en wel hierom: Ybeltje Berckmoes-Duijndam, onlangs nog uitgeroepen tot onzichtbaarste Tweede Kamerlid, komt zo dadelijk in actie. De VVD'er zal maar liefst twee minuten spreken tijdens een debat in de grote zaal, over maatschappelijke opvang en zwerfjongeren.

Berckmoes-Duijndam voerde in haar carrière als Kamerlid, die nu dik drie jaar duurt, pas één (1) keer het woord in de grote debatzaal. In de media was ze al even afwezig.

Dat zochten wij voor u uit, zodat we allemaal weten welke Kamerleden invloedrijk en veelbelovend zijn en welke Kamerleden op de achterste bankjes in de vergetelheid zitten te raken.

Zelf kennen de Tweede Kamerleden hun plekje op de ranglijst inmiddels uit hun hoofd, maar mocht u ook benieuwd zijn: kijk hier.

undefined

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Hoe scoren de andere Tweede Kamerleden?

Bekijk hier de interactieve grafiek.

De postmobiel van Dion Graus
16.03 uur - Maartje Bakker (@maartjebakker)

'Ze zeggen altijd: de PVV komt niet met oplossingen. Dat doen wij wel, maar wij halen er de media niet mee, wij bereiken er de mensen niet mee.'

Aldus Dion Graus, Tweede Kamerlid van de PVV. Heeft Graus een punt? Hebben de media vooral belangstelling voor de grote boze woorden van PVV-leider Geert Wilders en niet voor de goede bedoelingen van het gewone PVV-Kamerlid?

In elk geval willen wij van de media geen hardwerkend PVV-Kamerlid tekort doen. Daarom hier, speciaal voor Dion Graus, een bericht over de postmobiel. Een inventief voertuig - nou ja, luister maar naar wat Graus er zelf over te zeggen had, woensdagavond tijdens een debat over de post:

'De PVV heeft iets unieks bedacht. Een mobiel postkantoor, dat op vaste dagen en tijdstippen kan rondrijden in de dunbevolkte gebieden, zoals vroeger de SRV. Zo kunnen ouderen en mindervaliden in hun pin- en postbehoefte worden voorzien. En ik zeg tegen de minister van Economische Zaken: dit kan in nationale handen worden gebouwd, dus het is ook nog eens goed voor de economie.'

Het was zonder meer uniek dat Graus zelfs een tekening van zijn uitvinding had meegebracht. 'Gemaakt door mijn vrouw', zei hij niet zonder trots. Eén exemplaar was alvast ingekleurd, dat was voor minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De CDA'er Sander de Rouwe kwam naar voren om te zeggen dat zijn partijgenoot Joop Atsma, de latere staatssecretaris, al eens precies zoiets had bedacht, met een SRV-wagen die medicijnen kon verstrekken en als pinautomaat kon fungeren.

Onmogelijk, zei Dion Graus beslist. 'De heer Atsma kan veel hebben geroepen, maar hij heeft het niet waargemaakt. Dit is niet alleen maar blaten, blaten, blaten en weinig wol, nee: hier, bam! leveren. Dat doen wij. Dat is de PVV.'

Waarvan akte.

De uitvinding van Dion Graus. Beeld Mevrouw Graus
De uitvinding van Dion Graus.Beeld Mevrouw Graus
Dion Graus (PVV-Kamerlid) Beeld anp
Dion Graus (PVV-Kamerlid)Beeld anp

Niemand kent het grenseffect, maar wat maakt het uit
15.10 uur - Robert Giebels (@RobertGiebels)

Je wordt er niet echt wijzer van, van het zoveelste debat over de verhoging van de dieselaccijns. En vooral de gevolgen daarvan voor de pomphouders in de grensstreek. Niettemin een perfect onderwerp voor de komende provinciale verkiezingen, want het is concreet en voor iedere kiezer invoelbaar

Vandaag was er dan ook weer zo'n debatje. Dat er grenseffecten zijn, daarvan was alleen VVD'er en oud-belastinginspecteur Helma Nepperus, niet overtuigd. Belasting heffen is nu eenmaal niet leuk, putte ze beteuterd uit eigen ervaring. 'Ik heb tenminste nooit een enthousiaste brief gekregen.'

Het debat volgde verder het gebruikelijke patroon. Eerst komt staatssecretaris Wiebes, die over belastingen gaat, met nieuwe cijfers over de opbrengst van de accijnsverhoging. Dan begint het Grote Interpreteren van die cijfers en dat gebeurt langs de lijn coalitie-gedoogoppositie-oppositie. Dus eens-eens noch oneens-oneens met de draai die de staatssecretaris aan zijn cijfers geeft.

Eerst die cijfers. Volgens Wiebes zijn de inkomsten voor de schatkist per saldo 51 miljoen meer in 2014 dan in het jaar ervoor. 'Wel significant, maar minder dan verwacht', zei Wiebes erover. Benzine leverde 45 miljoen minder op, diesel en LPG 96 miljoen meer.

Maar wat zeggen dergelijke bedragen nu over de opbrengst van de accijnsverhoging? En nog specifieker: wat onthullen ze over de grensstreekeffecten? Nou, niets eigenlijk. Want hoe het, volgens Wiebes-jargon, 'kilometergedrag' van automobilisten reageert op prijsstijgingen of -dalingen weet niemand exact genoeg om harde uitspraken te doen over de effecten van accijnsverhogingen.

Boodschappen zijn, afgezien van rookwaar en drank, in Nederland goedkoper. Wat is daarvan het grenseffect? En van de fors gedaalde brandstofprijzen? Wat doen al die kleine, zuinige autootjes voor de accijnsopbrengst? En waarom daalt de verkoop van diesel en vooral lpg veel harder dan van benzine waarop de accijns niet is verhoogd?

Het enige wat Wiebes erover kon verklaren, zei hij plechtig, is een vaststelling: 'De wereld is niet modelleerbaar.'

Staatssecretaris Eric Wiebes gaat over de belastingen. 'De wereld is niet modelleerbaar.' Beeld anp
Staatssecretaris Eric Wiebes gaat over de belastingen. 'De wereld is niet modelleerbaar.'Beeld anp

Lekker 's nachts debatteren
12.34 uur - Natalie Righton (@Natalie_Kabul)

Het ziet er een beetje spookachtig uit: de kersverse minister van Buitenlandse Zaken, Bert Koenders, spreekt om drie uur 's nachts zijn team van ambtenaren toe. Er zijn schouderklopjes en er wordt gelachen, om hen heen zijn de lichten van vele werkkamers allang gedimd. Het is eind november en Koenders heeft net zijn eerste grote Kamerdebat in de plenaire zaal achter de rug.

Waarom dit nachtelijke tijdstip? Steeds vaker debatteren Kamerleden en ministers tot twee of drie uur 's nachts, alsof de urgentie zo hoog is dat Nederland wordt bedreigd met een inval door Noord-Koreanen of Russen. Niets is minder waar.

De Parlementaire Pers Vereniging heeft deze week geklaagd bij het presidium van de Tweede Kamer (het dagelijks bestuur) over het late tijdstip van belangrijke debatten. Zo begon het debat vorige week over de aanslagen in Parijs pas om 19.00 uur en eindigde pas rond 1.30 uur in de nacht. Bij de laatste stemmingen voor het kerst- of zomerreces komen parlementariërs soms pas tegen vier uur 's ochtends uit hun Kamerzetels rollen.

'Wij begrijpen dat het soms niet anders kan, zoals het debat over de zorgwet in de laatste nacht voor het kerstreces. Maar we zien ook gebeuren - en naar ons gevoel steeds vaker - dat belangrijke debatten in de avond beginnen, terwijl de Kamer op die dag pas om 14.00 uur met het eerste plenaire debat start', aldus Jos Heymans, voorzitter van de Parlementaire Pers Vereniging.

Afgezien van het feit dat kijkers en luisteraars tegen het einde van menig Kamerdebat al lang op één oor liggen, is het voor duidende journalisten ook onhandig. 'Met name de dagbladen hebben dan niet de mogelijkheid om de uitkomst van het debat in hun editie van de volgende ochtend te melden. Maar ook radio- en tv-rubrieken als Nieuwsuur en Met het oog op morgen hebben problemen met het late aanvangstijdstip', schrijft Heymans.

De journalisten hebben daarom het dringende verzoek ingediend om te bezien of (fractievoorzitters-)debatten eerder op de dag kunnen beginnen.

Hoezo metamorfose?
11.05 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

De wakkere collega's van De Telegraaf berichtten vanochtend over een metamorfose van SP-leider Emile Roemer. Het haar staat niet langer recht omhoog maar is speels opzij gekamd en het ietwat ruime pak is vervangen door een wat getailleerder model. Het verband met aanstaande verkiezingen is in zo'n geval snel gelegd: 'De SP profiteert in de peilingen nauwelijks van de enorme leegloop bij aartsrivaal PvdA. Om het tij te keren, kan een frisse aanpak geen kwaad. Zeker nu er spannende verkiezingen aankomen, op 18 maart voor de Provinciale Staten, waarmee indirect ook een nieuwe Eerste Kamer wordt gekozen.'

Een scherpe observatie: het haar zit inderdaad anders. De SP-leider beaamt het ook tegen de Telegraaf: 'Mijn kapper vroeg of we het niet eens anders moesten doen. Probeer maar, zei ik.' Maar is het echt een coupe campagne?

En inderdaad, zijn pak is nieuw. Alhoewel: 'Deze heb ik voor Prinsjesdag gekocht, zo nieuw is dat ook toch weer niet.' Was de SP-leider toen al zijn uiterlijk aan het bijspijkeren voor de provinciale verkiezingen van een half jaar later?

Volgens De Telegraaf treedt Roemer in de voetsporen van bekende gedaanteverwisselaars Jan Peter Balkenende, Rita Verdonk en Diederik Samsom. Je neemt het als lezer aan. Je denkt het je haast nog voor de geest te kunnen halen: hoe Balkenende plots vlotte pakken ging dragen en Verdonk haar slobbertruien verruilde voor zwarte mantelpakjes.

In het geval van Diederik Samsom is er geen twijfel mogelijk. De wilde krullen verdwenen met de komst van het partijleiderschap. Maar een korte verkenning in het beeldarchief leert dat Rita Verdonk en Jan Peter Balkenende in zo'n vijftien jaar eigenlijk nauwelijks zijn veranderd. De analist ziet er waarschijnlijk strategie in, maar kwamen er echt spindocters te pas aan de coupe soleil van Verdonk in 2008? Of was het haar kapper geweest die had gevraagd: moeten we het niet eens anders doen?

De gel van Balkenende

Update 12.45 uur - Raoul du Pré (@raouldupre)

Het uiterlijk van Balkenende lijkt tussen 1998 en 2013 weinig veranderd. Maar als premier dacht de CDA'er wel degelijk goed na over zijn voorkomen en werd hierover ook geadviseerd. In 2006 schreven wij over de tube gel die het kapsel van Balkenende 'in een frisse lok opzij' dwong. Ook verruilde hij zijn bril voor een nieuw exemplaar met minder zwaar montuur.

De Volkskrant, 2 maart 2006:
Balkenende droeg de nieuwe bril al een week, toen hij weer eens werd geknipt door kapper Ab. Toen viel het plots op: een metamorfose! Prompt berichtten de media over de nieuwe look en was er geen houden meer aan: na alle voorpaginafoto's kon de premier niet meer terug naar zijn oude haar. Daarom gebruikt hij nu dus gel. Zeggen zijn adviseurs.'

Lees hier het hele stuk: Pimp de premier

Samsom in 2003 en in 2015. Beeld ANP
Samsom in 2003 en in 2015.Beeld ANP
null Beeld ANP
Beeld ANP
Balkenende in 1998 en in 2013. Beeld ANP
Balkenende in 1998 en in 2013.Beeld ANP

Eerder in #binnenskamers
21 januari
· 50Plus kaapt debat van ex-50Plus
· Nog één keer vastklampen aan Teeven

20 januari
· Na het zuur weer het zuur voor Fred Teeven
· PvdA-congres met een kluitje in het riet
· Het kabinet regeert al per decreet

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden