Politiek blog

#binnenskamers: de nieuwe beweging van Kuzu en Öztürk

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

denk, met een kleine letter d
16.04 uur - Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg)

denk is het dus geworden. Met een kleine letter, tegen een hemelsblauwe achtergrond en geflankeerd door twee elkaar grijpende handen. Alles uitgevoerd in ronde vormen - spanning is er al meer dan genoeg in de wereld. Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk, Kamerleden van Nederlands-Turkse komaf die een paar maanden geleden de PvdA vaarwel zeiden, hielden vanmiddag hun politieke beweging ten doop.

Beweging denk wil van alles en vooral op immaterieel gebied: een minister voor Acceptatie, afschaffing van het woord allochtoon, een racismeregister, een monument ver nagedachtenis van arbeidsmigratie in elke gemeente, een museum voor koloniale geschiedenis, Chinees, Arabisch en Turks als keuzevak in het basis- en voortgezet onderwijs, erkenning van de staat Palestina.

Een moslimpartij wil denk niet zijn. 'Alle Nederlanders zijn welkom, we maken geen onderscheid', zei Kuzu. 'Het zal een beweging zijn waar veel moslims zich thuisvoelen maar ook niet-moslims. We willen geen mensen in een hokje stoppen.' Als de partij al een specifieke doelgroep heeft, dan zijn dat migranten.

Kuzu en Öztürk verlieten in november vorig jaar de PvdA-fractie uit onvrede met het integratiebeleid van minister Asscher. Breekpunt was de aankondiging van Asscher dat hij vier Turkse organisatie gedurende vijf jaar wilde laten monitoren. De oproep tot meer integratie vinden ze niet meer van deze tijd. In plaats daarvan moet er meer acceptatie komen, te bevorderen door een speciaal ministerie.

'Denk' bestaat al

Update 17.02 uur - Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg)

GGZ Friesland wil juridische stappen nemen als Kuzu en Öztürk hun naam en logo niet wijzigen. Het Friese Denk, onderdeel van de Friese GGZ, is een therapie voor mensen met psychische klachten. De merknaam werd in augustus 2010 geregistreerd. De overeenkomst gaat verder dan de namen. Ook de logo’s en letters zijn verwant. Zelfs de vorm van een dubbele cirkel komt in beide logo’s terug. ‘Wij zijn van mening dat de nieuwe partij inbreuk maakt op onze merk- en handelsnaamrechten’, schrijft het Friese Denk in een persverklaring. ‘Het is niet acceptabel dat deze politieke partij heeft gekozen voor de naam die wij met Denk al jarenlang voeren.’

Reactie van Kuzu, geconfronteerd met de gelijkenis: ‘Dat zien we dan wel.’ Er is ook een verschil: Kuzu en Öztürk schrijven de naam van hun politieke beweging consequent met een kleine letter: denk dus.

Beeld ww.denk.nl

Wordt het de Nederlandse Moslim Partij?
13.18 uur - Maartje Bakker (@maartjebakker)

Wat wordt de naam van de nieuwe politieke partij van Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk? De uitgetreden PvdA-Kamerleden nemen vanmiddag twee uur de tijd om die te onthullen, en om te vertellen wat ze willen.

De Nederlandse Moslim Partij, zou dat wat zijn? Kuzu en Öztürk verlieten de PvdA omdat ze vonden dat minister Asscher (Integratie) Turkse organisaties verdacht maakte. Sindsdien nemen ze het in de Tweede Kamer op voor de moslims, die volgens hen onterecht worden aangekeken op de terreurdaden van hun geloofsgenoten en het slachtoffer zijn van discriminatie. Bovendien is de naam vacant: er bestond al eens een Nederlandse Moslim Partij, maar die werd in 2012 opgeheven.

Toch is het waarschijnlijker dat Kuzu en Öztürk iets anders hebben verzonnen. Ze benadrukken steeds dat ze er niet alleen willen zijn voor moslims. In een interview met nu.nl, waarin de twee een voorschot nemen op hun politieke programma, opperen ze vanochtend dat er een museum moet komen over het slavernijverleden, zodat er meer begrip komt voor de tegenstanders van Zwarte Piet. Ze hebben zelfs al een locatie in gedachten: het oude ministerie van Koloniën, dat tegenwoordig wordt bezet door de PvdA-fractie van de Tweede Kamer.

De Partij voor de Acceptatie, dan? Tegen nu.nl praat Kuzu over de generatie wier ouders uit het buitenland zijn gekomen, maar die zelf hier is geboren, getogen, naar school is gegaan, gaan werken. Kuzu: 'Die hoeven niet te integreren. Dat zijn gewoon Nederlandse staatsburgers. Wij streven naar een democratische rechtsstaat op basis van gelijkwaardigheid van ras, religie en sekse. Daarom schaffen wij de term 'allochtoon en 'integratie' af.'

De twee Kamerleden stellen voor om de minister van Integratie te vervangen door een minister van Acceptatie. Öztürk: 'Zolang jij mij niet accepteert, kan ik niet integreren.'

De Partij tegen de verrechtsing, dat zou ook kunnen. Kuzu en Öztürk klagen over de gevestigde politieke partijen, die hun oren laten hangen naar de retoriek van PVV-leider Geert Wilders. Kuzu: 'Groepen in de samenleving hebben jarenlang van de politiek te horen gekregen een probleem te zijn, crimineel te zijn, terrorist te zijn. Zij voelen zich tweederangsburgers.'

De twee Kamerleden denken dat de radicalisering alleen kan worden aangepakt als 'de uitzichtloosheid, discriminatie op de arbeidsmarkt en het gevoel dat je niet meetelt in de samenleving' verdwijnen. Ze willen dat er meer waardering komt voor de diversiteit in de samenleving.

Misschien wordt dat 'm wel: de Partij voor de Diversiteit.

Kamerleden Kuzu en Öztürk presenteren hun beweging.Beeld anp

DENK

Update 14.33 uur - Maartje Bakker (@maartjebakker)

En het goede antwoord is: denk. Zo heet de nieuwe politieke beweging van Kuzu en Öztürk, maakten ze vanmiddag bekend. Ze zeggen dat het urgent is om na te denken over hoe het verder moet met Nederland. Volgens hen moet Nederland ophouden met het denken in groepen in de samenleving, zodat ‘iedereen de waarheid ontdekt, namelijk dat we allemaal mensen zijn’. In het Turks betekent ‘denk’ gelijkwaardig. De twee voormalige PvdA-Kamerleden zijn van Turkse komaf.

Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
7 februari
· GroenLinks opent de aanval op D66

5 februari
· Tim Snel bestaat niet, Ton Elias wel?
· Eric en Wilma móeten elkaar wel de tent uitvechten
· Dans om debatten maakt eerste slachtoffer
· Het wordt een typische Omtzigt-dag

4 februari
· ChristenUnie zoekt de aanval

3 februari
· Dierenpolitie Graus in zwaar weer
· Eén stem voor Frits Bom
· De Kamer op cursus etiquette

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden