Politiek blog

#binnenskamers: ChristenUnie offensief op ethische politiek

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

ChristenUnie zoekt de aanval
18.03 uur - Jan Hoedeman (@JanHoedeman)

De tijd is voorbij dat christelijke partijen uitsluitend op de rem hangen bij ethische onderwerpen en met geprangd gemoed naar het plafond staren. De ChristenUnie zoekt in de verkiezingscampagne voor de provinciale staten de aanval en duikt niet. Misschien heeft het met de leeftijd van doen: de puberende 15-jarige politieke partij is niet voorspelbaar en gaat op Collegetoer langs acht universiteitssteden. 'We maken van wat voor ons ooit achterhoedegevechten waren nu voorhoedegevechten, dat klopt,' zegt fractievoorlichter Jonathan van der Geer.

De ChristenUnie verwacht veel van de Collegetoer waarin steeds een Eerste of Tweede Kamerlid van die partij voor en met studenten in debat gaat met een onverwachte BN'er. Zo gaat Jojanneke van den Berge van het televisieprogramma 'Jojanneke gaat in de prostitutie' in gesprek met senaatskandidaat Mirjam Bikker 2 en 9 maart in Utrecht en Groningen.

'Het thema 'Geloof: kwaad of kracht' is natuurlijk superactueel' meent Van der Geer. Daarover kruist Gert-Jan Segers de degens met Opperrabijn Jacobs en Eddy Terstall. De Amsterdamse hoofdcommissaris Pieter Jaap Aalbersberg spreekt met senator Roel Kuiper over de samenleving. De Euro en Griekenland worden besproken door Telegraafcolumnist Martin Visser en financieel woordvoerder Carola Schouten. Fractieleider Arie Slob spreekt met senaatskandidaat hoogleraar Beatrice de Graaf over veiligheid en terrorisme. Ex-zomergast De Graaf staat op de vijfde plaats voor de ChristenUnie in de Eerste Kamer.

Voor het volledige programma zie website ChristenUnie.

SGP-leider Kees van der Staaij (L) en ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Beeld anp
SGP-leider Kees van der Staaij (L) en ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.Beeld anp
Tweede Kamerlid Carola Schouten, ChristenUnie. Beeld anp
Tweede Kamerlid Carola Schouten, ChristenUnie.Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
3 februari
· Dierenpolitie Graus in zwaar weer
· Eén stem voor Frits Bom
· De Kamer op cursus etiquette

2 februari
· Partij voor de Dieren fladdert nieuwe toekomst in

29 januari
· Ook een PVV'er wil weleens besturen

28 januari
· Familiecultuur domineert in 'bedrijf' Tweede Kamer
· 'Opstelten is piepjonge zeventiger'
· Het ideale moment voor Opsteltens vervanging is al voorbij

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden