Politiek blog

#binnenskamers: benjamin kabinet slaagt voor vuurdoop

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie.

Joost de Vries en Jan Hoedeman
null Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Dijkhoff speelt nieuwe rol met verve
15.28 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Klaas Dijkhoff bedankte PVV-Kamerlid Sietse Fritsma voor de gelegenheid al zo snel te kunnen terugkeren in de Kamer. Hij had gevreesd dat hij voor het eerst het vragenuurtje zou moeten missen, zei hij. Vorige week was hij nog Kamerlid voor de VVD, vandaag stond hij in zijn nieuwe rol als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie in Vak K. Hij kreeg vragen van de PVV over het toenemend aantal vluchtelingen dat Europa binnenkomt.

Fritsma gaf Dijkhoff met zijn vragen ook meteen de kans te laten zien wat hij in zijn mars heeft. De VVD'er toonde dat hij de nieuwe rol reeds onder de knie heeft. Hij pareerde Fritsma door te strooien met details van het kabinetsbeleid: hulpgeld voor opvang in de regio, in Europa aandringen op steviger asielbeleid, strengere controles aan de buitengrenzen van de EU.

'Loze woorden', stelde Fritsma. Hij was teleurgesteld in de VVD, sneerde hij. 'De eerste de beste VVD'er die plaatsneemt in Vak K gaat het opengrenzenbeleid van de PvdA uitvoeren.' Waarop Dijkhoff terugwierp: 'Het is dat ik weet van wie het komt, anders had het beledigend kunnen zijn.'

Ook de andere oppositiepartijen wilden Dijkhoff testen. Wat vond de nieuwe staatssecretaris van het VVD-plan om de EU te sluiten voor asielzoekers van buiten Europa? Hij had er niets van te vinden, zei hij. Zolang het plan geen meerderheid heeft in de Kamer volgt hij het kabinetsbeleid. Het is overigens ook niet de taak van het kabinet om op elk plan van een individuele partij te reageren, zei hij. Dijkhoff wacht op de migratieagenda van de Europese Commissie. Als die in mei verschijnt, zal het kabinet daar een reactie op geven.

Bij het verlaten van plenaire zaal kreeg hij nog een stevige hand van minister Dijsselbloem van Financiën, die na hem aan de beurt was om vragen te beantwoorden. Ook de ontmoeting met de pers die daarop volgde doorstond hij prima. Van de NOS tot Pownews.

Wie in het kabinet plaatsneemt, laat achter wat hij vindt, zei hij. Het past niet bij zijn nieuwe rol om een mening te geven over VVD-plannen, nu geldt alleen de koers van het kabinet. En Dijkhoff kan daarmee uitstekend uit de voeten.

Dijkhoff geeft een verklaring bij zijn aantreden als staatssecretaris. Beeld anp
Dijkhoff geeft een verklaring bij zijn aantreden als staatssecretaris.Beeld anp

Rutte II even in de minderheid
13.45 uur - Jan Hoedeman (@JanHoedeman)

De VVD-PvdA-coalitie heeft deze week in de Tweede Kamer geen meerderheid bij de stemmingen. Oorzaak is het onverwachte vertrek van de liberaal René Leegte en de beëdiging van twee fractieleden tot minister en staatssecretaris. Leegte heeft per onmiddellijk zijn Kamerlidmaatschap neergelegd omdat hij een betaalde nevenfunctie niet had opgegeven. Dat is een doodzonde in de VVD, die, wijs geworden door meerdere affaires, tegenwoordig een hoge standaard hanteert op het terrein van de integriteit.

De gezamenlijke 79 zetels zijn afgebrokkeld naar 74. Dat laatste getal is tijdelijk en komt volgende week weer op 76. De coalitiepartijen begonnen het avontuur in 2012 met 41 zetels voor de VVD en 38 voor de PvdA. Beide fracties kregen te maken met wat zij als zetelroof omschrijven. Selcük Öztürk en Tunahan Kuzu namen na een conflict met de PvdA hun zetel mee en bleven op eigen naam in het parlement.

Ex-VVD-Kamerlid René leegte, stapte vandaag op. Beeld ANP
Ex-VVD-Kamerlid René leegte, stapte vandaag op.Beeld ANP
Ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers, keert morgen terug in de Kamer als zelfstandig lid. Beeld anp
Ex-VVD-Kamerlid Johan Houwers, keert morgen terug in de Kamer als zelfstandig lid.Beeld anp
Ex-VVD-Kamerlid Mark Verheijen, stapte in februari op vanwege onzorgvuldige declaraties in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg. Beeld anp
Ex-VVD-Kamerlid Mark Verheijen, stapte in februari op vanwege onzorgvuldige declaraties in zijn tijd als gedeputeerde in Limburg.Beeld anp

Door het vertrek van Mark Verheijen, die een onzorgvuldig declaratiepatroon ten eigen voordele liet zien, kwam oud-Kamerlid Johan Houwers weer in beeld. Hij verliet de fractie omdat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem liep wegens hypotheekfraude. Hij schikte onlangs met het Openbaar Ministerie en betaalde een boete van vierduizend euro. Omdat de Kiesraad de hoogste op de kandidatenlijst benoemt die niet meer in de fractie zit, werd Houwers gevraagd. Hij accepteerde de vacante zetel van Verheijen, maar is niet meer welkom in de VVD-fractie.

De beëdiging van Houwers zal morgen plaatsvinden. Normaal gesproken heeft de VVD/PvdA-coalitie dan 76 zetels. Maar omdat VVD-Kamerleden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zijn benoemd tot minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en nog niet zijn opgevolgd, is er geen meerderheid.

De VVD heeft vandaag 38 zetels, gevoegd bij de 36 van de PvdA. Dat zijn 74 zetels. Pas volgende week zal de coalitie weer op regeringssterkte zijn. De exodus zal geen politieke gevolgen hebben, omdat de oppositie geen front vormt.

Midden en rechts: Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff, waren VVD-Kamerlid, werden vorige week aangesteld als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Beeld anp
Midden en rechts: Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff, waren VVD-Kamerlid, werden vorige week aangesteld als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.Beeld anp
Ex-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, vormen nu samen in de Kamer 'Denk'. Beeld anp
Ex-PvdA-Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk, vormen nu samen in de Kamer 'Denk'.Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
20 maart
· De vele zetels van Fred Teeven

19 maart
· En toen waren er 16 fracties

16 maart
· Asscher en Schippers troosten Libelle-lezeressen

13 maart
· Rutte heeft even genoeg van Buma en Pechtold

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden