Politiek blog

#binnenskamers: Asscher en Schippers troosten Libelle-lezeressen

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

Beeld ANP/Bewerking de Volkskrant

Een lesje troost en bijstand
18.29 uur - Ariejan Korteweg (@AriejanKorteweg)

Het Haagse Grand Café Dudok, gevuld met dames van zekere leeftijd, op deze maandagmiddag afgekomen op het Nieuwscafé van Libelle. Een middagje luisteren naar de ministers Schippers en Asscher. Onder het genot van een kopje koffie en een stuk appeltaart, volgens de hoofdredacteur de beste van het land. Dat zag er allemaal knap onschuldig uit. Anderhalf uur freewheelen voor de bewindspersonen, en dat midden in campagnetijd.

Het pakte anders uit. De dames bleken als Libelle-lezeressen vermomde ervaringsdeskundigen. Ze vertelden over een vriendin die in een Belgisch ziekenhuis zo goed was behandeld, over andere vriendinnen die de vijftig waren gepasseerd en niet meer aan het werk kwamen, over ouders die het verzorgingstehuis moesten verlaten, over verborgen vrouwen die in werkelijkheid helemaal niet bestonden.

Ik hoop dat we het vandaag een beetje netjes kunnen houden, had de hoofdredacteur vooraf gezegd. Beetje praten, beetje kletsen, heel gezellig. Daar waren de Libelle-lezeressen niet voor gekomen. 'De liefdevolle zorg, mevrouw, die zijn ze in de kiem aan het smoren', zei de een. 'Ik zie steeds meer mensen bij de voedselbank, en bij de kledingbank. Hoe kunt u dan zeggen dat het steeds beter gaat?' vroeg de ander. 'Mensen halen hun medicijnen niet op bij de apotheek omdat het allemaal te duur wordt', waarschuwde een derde.

Daar zaten ze dan, Schippers en Asscher, de een van nature wat ongeduldig, de ander een geboren pedagoog. Gezamenlijk gaven ze een mooi lesje troost en bijstand. Schippers bleek invoelend te kunnen vertellen over het belang van goede voeding in ziekenhuizen. Asscher deed zijn best alle vijftigplussers zonder baan uit de put te praten.' Overtuig de werkgever van uw toegevoegde waarde', zei hij. 'Zorg dat u elkaar ontmoet, dat werkt beter dan een brief.'

Schippers wist ook de bonusvraag - die over het grote campagnecomplot - behendig te omzeilen. Nee hoor, ze had echt nooit gezegd dat er een complot tegen de VVD was gesmeed. 'Ik zie heel veel gespeculeer in de media', zei ze. Iets waar ze zichzelf echt niet aan had schuldig gemaakt. 'Ik constateer niets anders dan een feit.'

Na afloop was er een goodybag voor de lezeressen. En wachtte een verse vergadering voor de ministers. Asscher vertelde dat hij als het even kan bij het avondeten thuis in Amsterdam is en daarna terugkeert naar Den Haag. De dochter van Schippers heeft een opa en oma die voor haar zorgen. 'Zonder ons zou de economie in elkaar storten', hoorde ik de ene Libelle-lezeres tegen de ander zeggen.

Vicepremier Lodewijk Asscher bij het Libelle Nieuwscafé in het Haagse café Dudok. Beeld anp

Eerder in #binnenskamers
13 maart
· Rutte heeft even genoeg van Buma en Pechtold

12 maart
· Politici hebben spijt

11 maart
· De petten van Martin van Rooijen

10 maart
· GroenLinks heeft nieuwe partijleider

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden