Politiek blog

#binnenskamers: 50Plus kaapt debat van ex-50Plus

#binnenskamers brengt u de laatste nieuwtjes, de nieuwste inzichten en scherpste observaties vanaf het Binnenhof, waargenomen en opgetekend door de verslaggevers van onze parlementaire redactie. Hier vindt u gedurende de dag de laatste updates.

null Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant
Beeld ANP/Bewerking De Volkskrant

Klein versus Krol
16.10 uur - Joost de Vries (@devriesjoost)

Een jaar geleden vroeg 50Plus-Kamerlid Norbert Klein een debat aan over de koopkracht van ouderen. Het kwam op de rol als 'dertigledendebat', een debat dat ten minste dertig Kamerleden wilden voeren. Dergelijke debatten komen op een to-do-lijstje van de Kamervoorzitter en worden in de regel pas maanden later gevoerd. Meestal is het onderwerp dan door de actualiteit lang en breed ingehaald.

Nu pas vond voorzitter Van Miltenburg een gaatje voor Kleins debat: het staat voor morgen op de rol. Maar ho even, dacht Klein vandaag, inmiddels gebrouilleerd met 50Plus en als onafhankelijk Kamerlid bouwend aan zijn eigen Vrijzinnige Partij (voor vijftigplus én vijftigmin). Hij heeft helemaal geen zin meer om over de koopkracht van ouderen te praten. Hij is niet van one issue! En was in februari 2014 het thema nog actueel, nu debatteert hij liever over de koopkracht van alle Nederlanders. Maar dan moet hij zich wel eerst gedegen kunnen inlezen, stelt hij.

Bij de regeling van werkzaamheden dacht hij een simpel procedureel punt aan te snijden: het schrappen van zijn debat. Hij had niet gerekend op Henk Krol, zijn oud-fractieleider die na controverse vertrok uit de Kamer, maar terugkeerde nadat Klein onenigheid kreeg met de partijtop (lees: Jan Nagel). Het debat was aangevraagd door 50Plus, 50Plus wil over ouderen debatteren, dus moest het wat Krol betrof gewoon doorgaan.

Ongehoord, vond Klein. Als Krol een debat wil, vraagt hij er zelf maar een aan. Van Miltenburg hoorde het aan en dacht er het hare van. Ze noemde het een 'unieke situatie' en gaf Krol gelijk. Morgen om 14.30 uur vindt het debat plaats.

Maar Krol heeft toch ook groot gelijk dat hij de gelegenheid om over de koopkracht van ouderen te debatteren met beide handen aangrijpt? Trap er niet in, waarschuwt Klein. 'Het is allemaal lucht. Hij doet het alleen voor het beeld.' Dus Klein doet morgen demonstratief niet mee? 'Jawel. Tuurlijk wel.'

Voormalig fractiegenoten Henk Krol en Norbert Klein ontmoeten elkaar grappend voor de camera van PowNed. Krol is wederom in de Kamer namens 50Plus, Klein is zijn eigen beweging begonnen. Beeld anp
Voormalig fractiegenoten Henk Krol en Norbert Klein ontmoeten elkaar grappend voor de camera van PowNed. Krol is wederom in de Kamer namens 50Plus, Klein is zijn eigen beweging begonnen.Beeld anp

Nog één keer vastklampen aan Fred Teeven
14.03 - Joost de Vries (@devriesjoost)

890 keer kreeg staatssecretaris Fred Teeven van Asiel vorig jaar een schrijnende brief op zijn bureau. Telkens betrof het een asielzoeker die hoopte op de genade van de bewindsman. Teeven is namelijk 'discretionair bevoegd' om met zijn hand over het hart te strijken en uitgeprocedeerde vreemdelingen toch een toekomst in Nederland te bieden.

De stapel brieven was in 2014 ruim vier keer zo hoog als het jaar daarvoor. Toen vroegen 210 uitgeprocedeerden om zijn genade, 80 keer stak hij dat jaar zijn duim de lucht in, 130 keer wees hij naar de grond (of de deur, zo u wilt). Afgelopen jaar beantwoordde hij 190 van de 890 brieven met een verblijfsvergunning.

De enorme toename in smeekbedes in 2014 laat zich waarschijnlijk verklaren door het kinderpardon van 2013. Ruim drieduizend kinderen deden een beroep op het pardon. Teeven verstrekte in het najaar van 2013 aan 620 gevallen een verblijfsvergunning. Veel afvallers spraken hem vervolgens aan op zijn discretionaire bevoegdheid, laat zijn woordvoerder weten. Het is een 'laatste strohalm', zegt ze. Nogmaals kwamen hun brieven op het bureau van de staatssecretaris.

Om hoeveel afgewezen kinderpardonners het gaat, weten we niet. De cijfers blijven zakelijk en onpersoonlijk. Het ministerie geeft niet meer toelichting dan sec het aantal verzoeken en het aantal verleende vergunningen. Ook Teevens voorlichter wil niet gaan uitsplitsen. We weten niet waarom hij 190 mensen wel liet blijven en 700 niet. Elke zaak wordt individueel beoordeeld, zegt de woordvoerder. Wel op te maken uit de cijfers, als we enkel kijken naar verstrekte Nederlandse toekomsten: Fred Teeven was in 2014 barmhartiger dan in 2013.

In de tabel hieronder het aantal verzoeken en het aantal verstrekte verblijfsvergunningen 'vanwege schrijnende omstandigheden' sinds het begin van kabinet-Rutte II in november 2012.

Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel in de Tweede Kamer. Beeld anp
Staatssecretaris Fred Teeven van Asiel in de Tweede Kamer.Beeld anp

Gisteren in #binnenskamers

· Na het zuur weer het zuur voor Fred Teeven
· PvdA-congres met een kluitje in het riet
· Het kabinet regeert al per decreet

In #binnenskamers bloggen onze Haagse redacteuren over de grote en de kleine politiek. Ze geven een eerste duiding bij de actualiteiten, delen opmerkelijke observaties en schetsen het waarom van het spel en van de knikkers. De laatste updates vindt u op volkskrant.nl/politiek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden