Binnenschip blijft voorlopig nog aan de ketting

Het binnenvaartschip Martens 7 dat vrijdag in Moerdijk aan de ketting is gelegd, nadat bemanningsleden onwel waren geworden door het inademen van dampen, blijft voorlopig nog vastliggen....

ANP

De provincie heeft lading van het schip laten onderzoeken omdat niet uit te sluiten viel dat het schip stoffen aan boord heeft die lijken op de stoffen in de Probo Koala. Het schip dat half augustus zijn chemische lading dumpte in Ivoorkust. In dat land stierven zeven mensen door het inademen van dampen en werden duizenden ziek.

De ladingbrief vermeldde dat het schip oliehoudend afvalwater vervoerde. ‘Die term betekent in principe niets. Het onderzoek heeft een redelijk beeld gegeven van de aanwezige afvalstoffen. Het gaat om een mix van tientallen chemische stoffen, maar die zijn niet extreem verdacht’, aldus de woordvoerder. Volgens hem is een verband met de Probo Koala niet direct te leggen. Dat vrachtschip had olieresten met caustische soda aan boord. ‘De stof is in een andere vorm aanwezig maar verdund.’

De verwachting is dat de lading veilig kan worden verwerkt. ‘De vraag is alleen waar. Eerst moeten we uitzoeken wat er gebeurt als de stoffen gezamenlijk worden verbrand. Daarna kunnen we bepalen of de verwerking bij de Afvalstoffenterminal Moerdijk (ATM) kan gebeuren.’

Het binnenvaartschip ligt afgemeerd bij ATM. De lading is volgens de provincie Noord-Brabant eigendom van Amsterdam Port Services. Daar lag begin juli de Probo Koala.

De kapitein had de politie donderdagmiddag gewaarschuwd over stank en gezondheidsklachten van zijn bemanning. Het schip was op dat moment van Amsterdam via Vlaardingen onderweg naar Moerdijk om haar lading aan te bieden aan de ATM. Nadat de Martens 7 was afgemeerd in Moerdijk, begonnen het Korps landelijke politiediensten en de provincie met het onderzoek. Op verzoek van de provincie liet het Openbaar Ministerie het schip aan de ketting leggen.

De compartimenten met de stoffen zijn afgesloten om te voorkomen dat dampen in de lucht komen. Volgens de betrokken instanties is er geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat er geen stoffen ontsnappen.

De drie bemanningsleden hebben geen last meer van gezondsheidsklachten en verblijven in een hotel in de buurt van hun schip.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden