Binnenlandse Zaken: C2000 niet ter discussie

Het communicatiesysteem C2000 staat helemaal niet ter discussie. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een reactie op een bericht van RTL Nieuws.

NOVUM

RTL Nieuws beweerde vrijdag dat er wordt gezocht naar een vervanger voor het systeem. Veel brandweerlieden zouden erover klagen, omdat de verbinding weg kan vallen. In de eisen die Binnenlandse Zaken heeft gesteld aan het nieuwe systeem zou onder meer staan dat het niet mag voortborduren op C2000.

Volgens het ministerie is Binnenlandse Zaken echter alleen een aanbestedingsprocedure gestart om te kijken of er al andere technieken zijn voor portofooncommunicatie binnen gebouwen. 'De techniek staat immers nooit stil.'

Demonstratiemodel


In de aanbestedingsprocedure vraagt het ministerie om een werkend demonstratiemodel te leveren van een nieuw systeem voor communicatie in grote kantoorpanden, scheepsruimten, fabriekshallen, tunnels en parkeergarages. 'Dit onderzoek naar de mogelijkheden voor een nieuw systeem voor communicatie in gebouwen in de toekomst, wil niet zeggen dat het ministerie geen vertrouwen meer zou hebben in C2000', aldus Binnenlandse Zaken.

Daarnaast wordt momenteel gewerkt aan verbetering van apparatuur. Al langer is bekend dat soms technische problemen kunnen optreden als brandweerlieden in gebouwen proberen te communiceren met hun digitale portofoons, meldt het ministerie. 'Deze portofoons staan dan in de zogenoemde Direct Mode of Operation-stand. Dat wil zeggen dat de brandweerlieden niet via de zendmasten van het C2000-netwerk communiceren, maar rechtstreeks met elkaar van portofoon naar portofoon.'

Onderzoek van Binnenlandse Zaken heeft uitgewezen waar de problemen zitten en welke oplossingen mogelijk zijn. Momenteel wordt dan ook gewerkt aan verbetering van de werking van de apparatuur, aldus het ministerie.

Brandweerman met portofoon tijdens een rampenoefening (ANP) Beeld
Brandweerman met portofoon tijdens een rampenoefening (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden