Binnenkort zwarte lijst voor ernstig falende arts

Vermelding na schorsing of uitzetting uit beroep...

Van onze verslaggevers Maud Effting en  Gijs Herderscheê

DEN HAAG/AMSTERDAM Er komt nog dit najaar een zwarte lijst voor falende artsen. Medisch specialisten, tandartsen, huisartsen en verpleegkundigen komen hierop als zij uit hun beroep zijn gezet of tijdelijk geschorst zijn geweest.

Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid. Volgens VWS worden alleen de twee zwaarste sancties gepubliceerd: schorsingen en beroepsverboden. Waarschuwingen, berispingen en boetes komen er niet in.

‘Het ministerie gaat ervan uit dat betrokkenen die lichtere straffen krijgen hun leven nog kunnen beteren’, aldus een woordvoerster. Een tijdelijke schorsing blijft, zoals het er nu uitziet, wel ‘levenslang’ op de lijst staan. Deze wordt ook op internet gepubliceerd.

Falende medici kunnen voortaan ook op naam worden opgezocht. In het zogeheten BIG-register is dat nu alleen mogelijk als woonadres, geboortedatum of registratienummer van de arts bekend zijn. Naar verwachting komen op de eerste lijst zo’n 150 namen. Hij moet regelmatig worden bijgewerkt. Eerder deze week werd ook bekend dat een Europese lijst komt van artsen tegen wie tuchtmaatregelen zijn genomen.

Volgens het ministerie heeft de lijst geen direct verband met de commotie over het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Daar vielen na maagverkleiningen 6 doden in anderhalf jaar. Bij alle operaties was één chirurg betrokken, die eerder in Duitsland een boete kreeg voor dood door schuld na het achterlaten van een gaasje in een patiënt.

Volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is inmiddels bij één sterfgeval vastgesteld dat ‘de zorg veel beter had gekund’. Zo was de communicatie op de afdeling tussen artsen en verpleegkundigen niet goed, aldus Jan Vesseur, hoofdinspecteur patiëntveiligheid. ‘Er waren onvoldoende duidelijke afspraken tussen arts-assistenten en verpleegkundigen over wat er gedaan moest worden bij bepaalde signalen. Of dit structureel was, moet worden onderzocht.’

De inspectie begeleidt het externe onderzoek van het ziekenhuis. Dat de chirurg eerder werd veroordeeld zegt niet alles, aldus Vesseur. Volgens hem is Nederland niet vergelijkbaar met Duitsland: ‘Voor het achterlaten van een gaasje krijgt een chirurg hier hoogstens een berisping of waarschuwing.’

Ten minste één nabestaande in Nederland gaat aangifte doen van dood door schuld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden