Binnenkort stroomt er vier miljoen liter bier onder Brugge door

De Belgische brouwerij De Halve Maan heeft deze week van het Brugse stadsbestuur goedkeuring gekregen voor de aanleg van een pijpleiding die vier miljoen liter bier per jaar naar de bottelarij moet pompen. De leiding, die onder de binnenstad van Brugge gaat doorlopen, moet de vrachtwagens vol bier overbodig maken die nu jaarlijks door de straatjes van het historische centrum rijden.

Lennart Bloemhof
Het stadscentrum van Brugge. Beeld Wikimedia
Het stadscentrum van Brugge.Beeld Wikimedia

De pijpleiding moet ruim drie kilometer lang worden. Tussen de brouwerij, bekend van het bier 'Brugse Zot' en met 100 duizend bezoekers per jaar een belangrijke toeristentrekpleister van de stad, en de bottelarij aan de stadsrand ligt het middeleeuwse stadscentrum van Brugge, dat sinds 2000 op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.

Jaarlijks rijden zo'n 500 vrachtwagens de route door de binnenstad om het bier in de flessen te krijgen. De kenmerkende kasseien van Brugge hebben daar flink onder te lijden. De pijpleiding moet 85 procent van het vrachtwagenverkeer verminderen.

De brouwerij stelde voor de pijpleiding zelf te financieren. 'Het idee is geboren vanuit milieu- levenskwaliteitsoverwegingen, niet vanuit economische overwegingen', zei Xavier Vanneste, directeur van De Halve Maan, tegen het Franse persbureau AFP. Hij hoopt dat de pijpleiding de CO2-uitstoot en overlast van vrachtwagens in de binnenstad terugdringt.

6.000 liter bier per uur
Per uur moet straks 6.000 liter bier door de Brugse pijpleiding stromen. Het gerstenat is dan een kwartier onderweg van de brouwerij naar bottelarij. De techniek werd al eerder toegepast in de oliesector, 'maar in de bierindustrie is dit uniek', aldus Vanneste.

Vanneste refereert met zijn opmerking vooral aan de unieke schaal van het project. Een bierbrouwerij in de Amerikaanse stad Cleveland heeft bijvoorbeeld een pijpleiding onder een straat aangelegd naar een café aan de overkant. Een Duitse brouwerij bezit een soortgelijk systeem, maar eveneens op kleinere schaal dan in het Brugse plan staat beschreven.

De stad Brugge is blij met de pijpleiding. 'Het is een win-winsituatie voor iedereen, waar ik als wethouder heel blij mee ben', zei Franky Demon, wethouder van Ruimtelijke Ordening van de stad.

Brouwerijdirecteur Vanneste hoopt dat volgend jaar kan worden begonnen met de aanleg van de pijpleiding. Met computergestuurde, geavanceerde boortechnieken hoopt hij zo min mogelijk straten van de stad te moeten openbreken, stelt hij.

null Beeld Wikimedia
Beeld Wikimedia
Het stadscentrum van Brugge Beeld Wikimedia
Het stadscentrum van BruggeBeeld Wikimedia
Brouwerij De Halve Maan. Beeld Wikimedia
Brouwerij De Halve Maan.Beeld Wikimedia

Hemel op aarde
Het Brugse project spreekt tot de verbeelding bij bierliefhebbers. Dichter bij de hemel op aarde kun je niet komen, wanneer er duizenden liters bier onder je voeten stroomt. Het nieuws over de Brugse bierpijpleiding werd dan ook gretig opgepikt in het buitenland toen het bericht dinsdag naar buiten kwam.

Onder meer Franse, Britse en Amerikaanse media wisten de afgelopen dagen Brugge te vinden. 'Als ik zeg dat ik de voorbije dagen de helft van de tijd met journalisten aan het bellen was, overdrijf ik niet', zei Vanneste tegen de Belgische krant Het Nieuwsblad. 'Ik had dat niet gedacht. De bierleiding ligt er nog niet eens.'

De Bruggenaren zelf blijven nuchter onder de ambitieuze plannen van De Halve Maan. Zo stuurde het Vlaamse satirische televisieprogramma De Ideale Wereld een 'ingenieur' van De Halve Maan langs de deuren in de stad om een aftapkraan in huis voor te stellen als compensatie voor eventuele overlast bij aanleg van de pijpleiding.

Niet verrassend gingen alle ondervraagden enthousiast in op het voorstel. 'Dat kunnen we toch niet laten schieten, hè', zegt een man smekend tegen zijn vrouw in het item.

null Beeld Brugse Zot
Beeld Brugse Zot
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden