Binnenkort agentes met hoofddoek? Politieleiding Amsterdam overweegt dit voor meer diversiteit

De Amsterdamse politieleiding overweegt een hoofddoek toe te staan voor agentes. Op die manier zouden meer agenten met een migratie-achtergrond geworven kunnen worden. Dat zegt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg vandaag in het AD.

Een Indonesische politieagente met hoofddoek. Beeld EPA
Een Indonesische politieagente met hoofddoek.Beeld EPA

Aalbersberg wil dat op termijn de helft van de nieuwe agenten in zijn korps een migratieachtergrond heeft. 'Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dit (een hoofddoek voor agentes) een maatregel die effect kan hebben', zegt hij.

De politiechef geeft in de krant aan dat het al in andere landen gebeurt. 'In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kennen ze al verschillende vormen. Maar als je kijkt naar Frankrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavische landen nog niet.'

Erik Akerboom, hoofdcommissaris van de Nationale Politie, zei in maart in een interview met de Volkskrant dat de cultuur binnen de politie nodig moet veranderen. De top van alle 11 politie-eenheden, de korpsleiding en het Politiedienstencentrum krijgt nog dit jaar een extra plek voor 'divers' talent.

Vergaande stap

Canada kondigde de hoofddoek voor agentes vorig jaar aan. Premier Justin Trudeau wil met de maatregel benadrukken hoe multicultureel het land is. De stap geldt voor de traditionele garde als vergaand omdat het uniform van de Mounties, de Royal Canadian Mounted Police, al twee eeuwen bijna hetzelfde is. De Mounties worden bovendien gezien als hét symbool van Canada.

Eerder besloten politiekorpsen in Toronto en Edmonton al moslima's toe te staan een hijab te dragen. De Mounties hebben drie hijabs getest en uiteindelijk eentje gekozen die het meest geschikt is voor politiewerk. Deze kan snel worden afgedaan indien dit nodig is.

Lees ook

Vrouwelijke moslimagenten in Canada en Schotland mogen al een hoofddoek dragen bij hun politie-uniform. Beide landen willen zo moslima's aanmoedigen te kiezen voor een carrière bij de politie.

Het Europese Hof van Justitie biedt werkgevers een excuus om moslims uit openbare functies te weren. Dat schrijft een groep activisten in een opiniestuk de Volkskrant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden