Binnenkijken bij een zelf gebouwd huis

Paulien en Arno zochten op Bonaire, in Zweden en in Noorwegen naar een plek voor hun zelf te bouwen houten huis. Het werd Diepenveen.

Elselotte Smink
Arno: 'De stenen van de muur komen van een halfgesloopt huis op het terrein van de aannemer. Een oud mannetje heeft de stenen stuk voor stuk afgebikt.' Beeld Marie Wanders
Arno: 'De stenen van de muur komen van een halfgesloopt huis op het terrein van de aannemer. Een oud mannetje heeft de stenen stuk voor stuk afgebikt.'Beeld Marie Wanders

Wie?
Arno Schuurs (46), Paulien van Noort (43), Bram (13) en Isa (11)

Wat doen ze?

Ze zijn ondernemers en ontwerpen en verhuren vakantiehuisjes.

Waar?
Een zelfgebouwd houten huis in Diepenveen.

null Beeld Marie Wanders
Beeld Marie Wanders

Jullie zijn dol op hout, zo te zien.

Arno: 'Dat is eigenlijk vooral om praktische redenen. Ik heb veel gebouwd en heb een hekel gekregen aan het stuken, het stof en de smerigheid die bij veel andere materialen komen kijken. Hout ruikt lekker en je hoeft niet na te denken over de kleur. Wel hebben we de buitenkant van het huis donker geverfd. Dat was achteraf niet zo handig, want dat moeten we wel weer een keer gaan bijwerken.'

Paulien: 'We vinden het gezellig om samen te douchen en lekker te keuvelen. Je kunt vanaf hier naar de patio, waar de jacuzzi staat. Dat is wel zo handig.' Beeld Marie Wanders
Paulien: 'We vinden het gezellig om samen te douchen en lekker te keuvelen. Je kunt vanaf hier naar de patio, waar de jacuzzi staat. Dat is wel zo handig.'Beeld Marie Wanders

Veranderen jullie vaak dingen aan het huis?

Paulien: 'Constant. Over een maand ziet het er waarschijnlijk weer helemaal anders uit.' Arno: 'Dat experimenteren heeft ook zijn keerzijde. Soms komen we erachter dat iets toch niet goed werkt en dat we het beter anders hadden kunnen doen.'

Paulien: 'De kachel is voor ons ontworpen door Kees Berkelaar. Hij maakt enorme kachels van soms wel 12 meter hoog. Het rode schilderij met de inktvis aan de wand is van Simon Schrikker. We krijgen er heel uiteenlopende reacties op.' Arno: 'Om de stalen balken een meer afgeleefd uiterlijk te geven, hebben we ze een paar dagen in de regen buiten laten liggen, zodat ze gingen roesten.' Beeld Marie Wanders
Paulien: 'De kachel is voor ons ontworpen door Kees Berkelaar. Hij maakt enorme kachels van soms wel 12 meter hoog. Het rode schilderij met de inktvis aan de wand is van Simon Schrikker. We krijgen er heel uiteenlopende reacties op.' Arno: 'Om de stalen balken een meer afgeleefd uiterlijk te geven, hebben we ze een paar dagen in de regen buiten laten liggen, zodat ze gingen roesten.'Beeld Marie Wanders

Hoe komen jullie aan die ronde bank?

Arno: 'Dat is een verhaal met een staartje. We kwamen deze bank van De Sede uit 1970 tegen op Facebook. We waren er meteen weg van. Toen we hem later zagen in een designwinkel, was hij nét verkocht aan Amerikanen, terwijl hij er daarvoor al twee jaar stond. Jarenlang hebben we daar van gebaald. Via een vriendin lukte het toch nog om 'm op de kop te tikken. Een stuk goedkoper ook, omdat het oude leer lelijk was geverfd. We hebben hem snel opnieuw laten bekleden, maar zoeken nog steeds naar het oorspronkelijke leer.'

Paulien: 'De bekende gele Mästerbykrukjes van Ikea gebruiken we als nachtkastjes. Onze dochter Isa houdt niet zo van kleur. Zij wil later alles wit en strak.' Beeld Marie Wanders
Paulien: 'De bekende gele Mästerbykrukjes van Ikea gebruiken we als nachtkastjes. Onze dochter Isa houdt niet zo van kleur. Zij wil later alles wit en strak.'Beeld Marie Wanders

Jullie hebben dit huis zelf ontworpen en lang gezocht naar een goede plek.

Paulien: 'Het idee voor dit huis hadden we al, maar het lukte niet een goede locatie te vinden. We hebben op Bonaire gezocht, in Zweden, in Noorwegen - we hadden best willen emigreren. Maar waar we ook kwamen, telkens was er wel iets: er was geen goede school voor de kinderen of het gebied bleek toch te saai. Toen stuitten we op dit stuk grond in Diepenveen.' Arno: 'Er zijn in Nederland ontzettend veel regeltjes, dus we hebben veel aan het ontwerp moeten veranderen. Uiteindelijk hebben we zo'n 450 duizend euro uitgegeven aan het huis; de grond pachten we. We hebben het hier heerlijk, maar als we morgen een plek zien die we mooier vinden, gaan we weg. Zo impulsief zijn we wel.'

Arno: 'We wilden af van de traditionele huis-tuinverdeling, waarbij je bij wijze van spreken tegen de coniferen van de buren aan zit te kijken. Vandaar dat we een patio, een binnentuin, hebben gemaakt.' Beeld Marie Wanders
Arno: 'We wilden af van de traditionele huis-tuinverdeling, waarbij je bij wijze van spreken tegen de coniferen van de buren aan zit te kijken. Vandaar dat we een patio, een binnentuin, hebben gemaakt.'Beeld Marie Wanders

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden