Binnenhof tast in het duister over plotselinge vertrek Huizing (VVD)

VVD-Tweede Kamerlid Matthijs Huizing (53) heeft  zijn fractiegenoten geschokt met zijn totaal onverwachte vertrek. Op het Binnenhof wordt volstrekt in het duister getast. Afgelopen woensdag speelde hij nog Sinterklaas op het interne VVD-feestje.

De rokende backbencher liet gisteravond per sms aan intimi weten dat hij niet om gezondheidsredenen opstapt. Hij vroeg dat te respecteren, verwees naar een latere uitleg en ging vrijdagavond in huiselijke kring wederom Sinterklaas vieren.

Huizing was 1138 dagen Tweede Kamerlid. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 stond hij onverkiesbaar op een 37e plaats. Boven de 30 zetels werd niet meer op kwaliteit gelet, zegt een bron die betrokken was bij het opstellen van de lijst. Het ging de partij in 2009 nog zeer slecht. Omdat de VVD boven verwachting goed scoorde en er veel Kamerleden doorstroomden naar het kabinet kwam Huizing toch in de Kamer.

In 2012 kreeg hij 1194 stemmen op zijn 35e plaats. Hij had geen indruk gemaakt. In de partijcultuur van de VVD wordt dan niet gezegd dat iemand zich niet moet kandideren, maar die krijgt opnieuw een weinig opvallende plek. Zo verging het ook zijn oud-fractiegenoot Johan Houwers, die afgelopen zomer terugtrad omdat er een strafrechtelijk onderzoek naar hem loopt wegens valsheid in geschrifte en witwassen.

'Het draait te vaak om ego's'
Huizing kreeg de omroepen in zijn portefeuille en beijverde zich voor een verlenging van de omroepstatus van PowNews en WNL. De VVD'er kreeg liefde voor de politiek in de periode van het CDA/VVD-kabinet-Van Agt/Wiegel (1977-1981). Zijn grote voorbeelden zijn Frits Bolkestein en de schaatser Johan Olav Koss. Hij bewondert Koss omdat die op zijn hoogtepunt wist te stoppen en zich ging inzetten voor de wereldpolitiek.

Zijn verblijf in politiek Den Haag bracht hem tot de volgende verzuchting: 'Nu voeren angst en verlies van mogelijke zetels de boventoon. Het draait in de politiek te vaak om ego's'. Huizing werkte in eerdere levens bij Unox, Bols en de Volleybalbond. Ook was hij VVD-raadslid in Oegstgeest.

Vrijdagavond was hij niet bereikbaar voor commentaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden