Nieuws

Binnenhof onthutst: ‘Laat Nederland het land blijven waar politici gewoon over straat kunnen fietsen’

Onthutste reacties komen maandag van het Binnenhof, nu blijkt dat demissionair premier Rutte sinds kort zwaar wordt beveiligd. Criminelen zouden van plan zijn een aanslag op hem te plegen of hem te ontvoeren. Rutte zelf bleef er maandag zeer ontspannen onder.

Niels Waarlo
Afgelopen augustus, Mark Rutte heeft zijn fiets geparkeerd voordat hij aan de formatietafel plaatsneemt. Hij wordt momenteel zwaar beveiligd. Beeld ANP
Afgelopen augustus, Mark Rutte heeft zijn fiets geparkeerd voordat hij aan de formatietafel plaatsneemt. Hij wordt momenteel zwaar beveiligd.Beeld ANP

Naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf bevestigden bronnen maandag aan diverse media dat de beveiliging is opgevoerd. In de omgeving van Rutte zouden ‘spotters’ zijn gezien, gelieerd aan criminele organisaties die voornamelijk in de cocaïnehandel zitten. Dergelijke verkenners zijn ook voor de aanslagen op misdaadjournalist Peter R. de Vries en advocaat Derk Wiersum gesignaleerd.

Rutte zou extra zichtbare en onzichtbare beveiliging krijgen van de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging. Betrokken instanties als het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid onthouden zich van commentaar, zoals gebruikelijk bij beveiligingskwesties. Bekend is dat Rutte zich normaal gesproken graag met zo min mogelijk beveiliging door het land beweegt – zo pakt hij regelmatig de fiets.

Ook maandag werd op geen enkele manier zichtbaar dat er iets is veranderd om Rutte heen. Op weg vanuit het Torentje naar zijn afspraak bij informateur Johan Remkes stak hij wandelend als vanouds, met een appel in zijn hand, het Plein over. Over zijn veiligheidssituatie wilde hij, ook als vanouds, niets kwijt. ‘Over beveiliging en veiligheid ga ik niets zeggen.’

Niettemin leven andere politici mee met de premier. ‘Verschrikkelijk, laat Nederland het land blijven waar politici gewoon over straat kunnen fietsen’, schrijft D66-Kamerlid Sjoerd Wiemer Sjoerdsma op Twitter. Hij was niet de enige op het Binnenhof die geschokt reageerde. ‘Dit gun je helemaal niemand’, aldus PVV-leider Geert Wilders, die zelf al jaren zwaar wordt beveiligd.

Liquidaties

De afgelopen tien jaar hebben in Nederland tientallen liquidaties plaatsgevonden die in verband zijn gebracht met de cocaïnehandel. Naast liquidaties van criminelen zijn er meerdere zogeheten ‘vergismoorden’ geweest, waarbij het verkeerde doelwit werd doodgeschoten.

De moorden op Wiersum, De Vries en Reduan B. (de broer van kroongetuige Nabil B.) zijn naar alle waarschijnlijkheid gepleegd vanwege hun al dan niet indirecte betrokkenheid bij het Marengo-proces. Daarin staat de groep rond Ridouan T. terecht op verdenking van liquidaties.

Het demissionaire kabinet maakte in de vorige week gepresenteerde Miljoenennota bekend dat er ruim een half miljard euro extra vrijkomt voor de bestrijding van ‘ondermijnende criminaliteit’. Hierop had de Tweede Kamer aangedrongen na de moord op Peter R. de Vries.

Nederland speelt een belangrijke rol in de cocaïnehandel. Na Antwerpen werden de grootste hoeveelheden cocaïne onderschept in Rotterdam, waar criminelen de drug in scheepscontainers naartoe transporteren vanuit Zuid-Amerika, aldus de Europese politiedienst Europol. Volgens de politiedienst is cocaïne de afgelopen jaren makkelijker verkrijgbaar geworden in Europa en is drugsgerelateerd geweld op het continent toegenomen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden