DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Binnenhof heeft tijd voor ruzietjes

Beeld -

Goedemiddag,

De SP is boos op de VVD en Thierry Baudet mort over de oppositie van CDA-leider Sybrand Buma. Politici hebben tijd genoeg voor ruzietjes. Bewijs: de Eerste Kamer was vandaag binnen tien minuten klaar. 

Hier zijn uw politieke Dagkoersen. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Regel het hier heel eenvoudig.

Beeld de Volkskrant

SP en VVD gooien met modder

Partijvoorzitter Ron Meyer noemde de VVD ooit al een toonbeeld van ‘graai- en gangsterpolitiek’; nu gaat SP-Kamerlid Ronald van Raak er nog eens overheen door de grootste regeringsgpartij af te schilderen als ‘de meest corrupte partij van Nederland’ die bol staat van ‘fraudepraktijken’, ‘omkoping’ en ‘ordinair gegraai’.

Aanleiding voor de driftbui zijn de kritische vragen die VVD-Kamerlid Albert van den Bosch (volgens Van Raak ‘een backbencher’) stelde over de afdrachtregeling bij de SP. De liberalen vinden dat gemeenten niet langer een deel van de vergoedingen van SP-raadsleden en wethouders linea recta moeten overmaken naar de socialistische partijkas. 

In een telefonisch onderhoud met Van Raak zou Van den Bosch hebben aangegeven dat hij onder druk is gezet om de vragen te stellen. ‘Je was een beetje uit je doen en zei dat je bang was ‘voor de goede verhoudingen',’ zo resumeert Van Raak het telefoongesprek met 'de backbencher' in een artikel op The Post Online.

Volgens Van den Bosch verspreidt Van Raak nepnieuws. Het is ‘echt niet waar’ dat hij door de fractie of het voorlichtingsapparaat van de VVD is aangespoord om de SP aan te vallen. ‘Ik hoor gewoon in het land dat gemeenten hier mee zitten.’  

Van den Bosch snapt niet waar de SP'er vandaan haalt dat hij onder druk is gezet, zo liet de VVD'er vandaag ook aan Van Raak weten bij een ongemakkelijk treffen in de Tweede Kamer. 

Van Raak blijft desondanks bij zijn versie van het verhaal.    

Buma botst met Baudet

Ook voor de goede verhoudingen tussen Sybrand Buma en Thierry Baudet moeten we vrezen sinds de CDA’er zich ontpopt tot recensent van de oppositie. Buma heeft weinig goede woorden over voor GroenLinks en de SP, maar de allerbelabberste oppositiepartij is in zijn ogen toch Forum voor Democratie. Thierry Baudet zou te dicht tegen de Russen aanschurken met zijn kritiek op het onderzoek naar de MH17-tragedie, herhaalde Buma maandag bij Jinek.

Baudet reageerde vandaag op de in zijn ogen ‘ongefundeerde en wanhopige’ kritiek van Buma: 'Onfris en onwaardig. Bah!’

Het is stil aan de overkant

Wie zich afvraagt waar Buma de tijd vandaan haalt om de oppositie de maat te nemen, had vandaag een kijkje moeten nemen in de Eerste kamer. Na amper tien minuten zat de plenaire vergaderdag er daar al weer op. Een paar hamerstukken en iedereen kon naar huis.

Reden: het kabinet levert niets aan. Rutte III zoekt zijn heil in actieplannen, sectorakkoorden en maatschappelijke offensiefjes.  Wetgeving blijft uit. De senatoren kunnen daardoor alleen hun tanden zetten in de intrekkingswet voor het raadgevend referendum; meer heeft het kabinet nog niet naar 'de overkant' gestuurd. 

Volgende week gaat de vergaderdag wel weer iets langer duren dan tien minuten, maar dat is aan voorgaande kabinetten te danken. Ollongren mag komende dinsdag het boerkaverbod van Rutte I en Rutte II verdedigen, hoewel D66 daar tegen is. Een week later is er nog wat wetgeving om computercriminaliteit tegen te gaan en daarna gloort alweer het reces.

Zou het kabinet niet sneller moeten werken? In het onlangs verschenen boek ‘Vrienden tegen wil en dank’ zei Buma er het volgende over: ‘Het kabinet regeert officieel drieënhalf jaar, maar eigenlijk hebben ze maar twee jaar tot de volgende Provinciale Statenverkiezingen (in maart 2019, red.). Dus iedereen moet snel aan de bak.’

Wachten op Wouter

Iedereen wacht in elk geval met smart op wetgeving van Wouter Koolmees. De D66-minister van Sociale Zaken moet de arbeidsmarkt aanpakken en een nieuw pensioenstelsel in elkaar knutselen. Bij de laatste klus is hij al vakkundig voor het blok gezet door werkgevers- en werknemers. Die hebben samen een pensioenplan gemaakt waarin de AOW-leeftijd minder snel oploopt, er geen individuele pensioenpotjes komen én werkgevers weer makkelijker hun oudere personeel een Zwitserlevengevoel kunnen geven. Allemaal dingen waar Koolmees niet blij van wordt. 

Vandaag was er weer nieuws van het pensioenfront. De AOW-leeftijd, die gekoppeld is aan de levensverwachting, hoeft pas vijf jaar later te stijgen naar 67 dan in de huidige afspraken is vastgelegd, meldde het FD. De levensverwachtingen neemt minder snel toe dan verwacht, zo hebben actuarissen berekend.

Koolmees wil nog niet reageren op die bevindingen. Hij wacht de officiële berekeningen van het CBS af.  

Blok gaat Kiev niet aansprakelijk stellen voor MH17

Het kabinet zal Oekraïne niet aansprakelijk stellen voor de ramp met vlucht MH17. Er is ‘op dit moment geen juridisch overtuigend bewijs’ dat het land verwijtbaar heeft gehandeld door het luchtruim open te houden op de dag dat het passagierstoestel uit de lucht werd geschoten waardoor 298 mensen omkwamen.

Dat schrijft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken dinsdag aan de Tweede Kamer, meldt politiek redacteur Natalie Righton. Zowel de PVV, SP, Forum voor Democratie als het CDA wezen Blok er vorige week tijdens een Tweede Kamerdebat nadrukkelijk op dat zij vinden dat niet alleen gekeken moet worden naar het aandeel van Rusland in de ramp (omdat het wapen daar vandaan komt), maar ook of Oekraïne onzorgvuldig of nalatig handelen te verwijten valt.

Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken (VVD) op het Binnenhof. Beeld ANP

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Tips of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Wilt u deze nieuwsbrief per mail ontvangen? Meld u hier aan: volkskrant.nl/dagkoersen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden