Binnenhof bezorgd om verkiezingen op Sint Maarten

Met argusogen kijkt het Binnenhof vandaag naar de verkiezingen op Sint Maarten. Den Haag is bang dat de waarschijnlijke winnaar, de Verenigde Volkspartij (UP) van de omstreden politicus Theo Heyliger, het land verder laat afglijden. Heyliger wordt verdacht van stemfraude bij de verkiezingen van vier jaar geleden.

Remco Meijer
Prinses Beatrix op bezoek in Sint Maarten, eerder dit jaar. Beeld anp
Prinses Beatrix op bezoek in Sint Maarten, eerder dit jaar.Beeld anp

Sint Maarten, een van de voormalige Antillen, werd in 2010 een autonoom land in het koninkrijk en hield toen voor het eerst zelfstandige verkiezingen. Heyliger - wiens bijnaam 'Theo 10 procent' is, omdat hij overal iets in de melk te brokkelen heeft - zou destijds uit eigen middelen 3 miljoen dollar (2,3 miljoen euro) in de verkiezingskas van de UP hebben gestort. Met dat geld werden stemmen geronseld.

Het Openbaar Ministerie deed onderzoek naar vijf verdachten in deze zaak, maar het liet de rol van Heyliger buiten beschouwing. Deze week verklaarde de rechtbank het OM niet ontvankelijk in de vervolging van de verdachten, omdat het 'de schijn van klassenjustitie' op zich had geladen. De rechter noemde het 'onbegrijpelijk' dat de rol van Heyliger niet was onderzocht door het OM.

Het stond voor de rechtbank vast dat de verdachten zich aan stembusvervalsing schuldig hebben gemaakt, maar door de niet-ontvankelijkheidsverklaring kan het OM de vervolging nu alleen doorzetten als het ook Heyliger daarbij betrekt. De rechters willen het signaal afgeven dat 'politieke partijen ervan verzekerd moeten zijn dat het OM een strafrechtelijk onderzoek instelt als er stemmen worden gekocht'. Het OM is tegen de uitspraak in beroep gegaan.

SP-Kamerlid Ronald van Raak maakt zich zorgen over de zaak. 'Eigenlijk zegt de rechter: de rol van Heyliger moet worden onderzocht. Als deze man in de regering komt, hebben we een probleem.'

'Vier jaar onderzoek en er komt niets uit. Heel teleurstellend', zegt ook het VVD-Kamerlid André Bosman. 'Niettemin zegt de rechter dat er stemmen zijn gekocht. Daarvan gaan mijn nekharen recht overeind staan.'

De bestuurscultuur op het eiland ligt onder een vergrootglas. De rijksministerraad heeft Sint Maarten in september 2013 opdracht gegeven tot onderzoek naar de integriteit van het bestuur. Dat rapport is klaar en wordt binnenkort openbaar. Een eigen onderzoek van het eiland dat deze maand verscheen, oordeelde scherp over de zwaktes in de publieke sector op Sint Maarten.

Naar verwachting zal Heyliger bij winst niet zelf minister-president worden, maar iemand uit zijn partij naar voren schuiven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden