Update

Binnen twee weken reactie op aangifte

Mensen die aangifte doen bij de politie van een woninginbraak krijgen vanaf 1 januari binnen 2 weken te horen wat er met de aangifte gaat gebeuren. Dat is een van de aangescherpte maatregelen van Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om de dienstverlening van de politie te verbeteren na een vernietigend rapport van de inspectiedienst.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Vanaf 2014 krijgen aangevers van andere zware misdrijven zoals overvallen en straatroof binnen maximaal 2 weken een persoonlijke reactie. Om de afhandeling te verbeteren wordt het hele aangifteproces van de politie doorgelicht. Medio 2013 komt de minister samen met de politie met extra maatregelen.

Volgens de inspectie voldoet het aangifteproces niet aan de behoeften en verwachtingen van burgers. 'Door onduidelijke en niet eenduidige informatie weten burgers niet goed hoe ze aangifte kunnen doen, wat er vervolgens gebeurt en waarom dat zo is', aldus Opstelten.

De minister wil het aangifte doen klantvriendelijker maken. Dat moet straks, afhankelijk van het misdrijf, via internet, telefonisch, aan huis of op het bureau kunnen. Daarnaast kunnen slachtoffers door de komst van de nationale politie straks overal in Nederland aangifte doen. Ze hoeven daarvoor niet meer naar het politiebureau in de gemeente waar het misdrijf heeft plaatsgevonden.

Detailhandel Nederland ziet het plan van de minister als een begin om de cultuur bij de politie te veranderen. 'De aangiftebereidheid onder winkeliers staat al jaren onder grote druk, bijvoorbeeld doordat het doen van aangifte wordt ontmoedigd. Met het oog op het aanhoudend hoge aantal klachten hierover plaatst Detailhandel Nederland vraagtekens bij het lerend vermogen van de politieorganisatie als geheel', aldus de winkeliersorganisatie. De maatregelen kunnen een einde maken aan 'de schijn van willekeur' bij de afhandeling van aangiften.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden