Binnen twee jaar moeten alle rookruimten in de horeca dicht zijn

Het kabinet wil dat alle rookruimten in de horeca uiterlijk over twee jaar gesloten zijn. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) gaat met de horeca over de gevolgen praten, omdat grote cafés en discotheken fors hebben geïnvesteerd in aparte rookruimten.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Het kabinetsbesluit, dat vrijdag in de ministerraad wordt bekrachtigd, vloeit voort uit een vonnis van het Amsterdams Gerechtshof van 13 februari. Belangenorganisatie Clean Air Nederland had sluiting van alle rookruimten geëist en kreeg gelijk van het Hof.

Het kabinet volgt het vonnis wel, maar gaat ook in cassatie bij de Hoge Raad tegen de uitspraak omdat het oneens is over een technisch detail. Blokhuis maakt op die manier ook ruimte voor een overgangsperiode. Anders hadden alle rookruimten per direct moeten sluiten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weet niet hoeveel horecagelegenheden worden getroffen door het totale rookverbod. Vooral discotheken en grote cafés hebben fors geïnvesteerd in aparte rokersruimten met afzuiginstallaties. Gedupeerde exploitanten claimen dat ze daar tot wel tienduizenden euro's aan hebben uitgegeven.

Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland vreest grote schade voor de bedrijfstak. Het kabinet gaat niet in cassatie om het rookverbod te kunnen terugdraaien. In het regeerakkoord staat dat wordt gestreefd naar een rookvrije samenleving.

Ineens moesten de rookruimten allemaal dicht, bepaalde de rechter. Brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) schrok zich een hoedje: 'Na een aantal jaren van rust op het rookfront zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers.'

'Als de anti-rooknazi die ik ben, schep ik plezier in het kijken naar mensen in rookruimten. Kijk ze staan, in wat de allerergste ruimte op aarde moet zijn - duizend keer zo klein als de rokerige disco waarin ik vroeger zelf stond, maar dan zonder muziek of de mogelijkheid tot een hitsige ontmoeting', schrijft Aaf Brandt Corstius. 'Een rookruimte is een levende anti-rookadvertentie'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden