Column

Binnen 24 uur afgebrand en voor eeuwig Lord Coke

De cover van The Sun van afgelopen zondag. Beeld .

Een politicus die ten onder gaat in een seksschandaal kan altijd rekenen op leedvermaak en hoongelach. Normaal gesproken zien wij de politicus als een boven ons gestelde, die ons burgers vertegenwoordigt in een omgeving van eerbiedwaardige tradities en rituelen. Maar ineens staat diezelfde politicus - bijna altijd een man - voor de wereld te kijk in zijn blote kont en met een afgezakte broek.

En het wordt nog mooier wanneer de betrapte politicus zich de moraalridder heeft betoond, die altijd heeft gewaarschuwd tegen decadentie en morele verloedering. Het zou wat zijn wanneer Kees van der Staaij, de mannenbroeder van de SGP die zo gedreven actie voert tegen de vreemdgangerssite Second Love, zelf al jaren een buitenechtelijke verhouding blijkt te hebben.

Maar stel u gerust. Van der Staaij is daar véél te fatsoenlijk voor en Nederland veel te saai.

Het Verenigde Koninkrijk van de Groot-Britten is in dit soort zaken altijd vooropgegaan. Uit mijn jeugd herinner ik me de Profumo-affaire, genoemd naar een Britse minister van Defensie, die het had gedaan met callgirl Christine Keeler, die het weer had gedaan met een militair attaché van de Russische ambassade en die daarbuiten ook nog eens allerlei relaties had aangeknoopt met gangsters. Het was de eerste keer dat ik begreep dat je van krantenberichten ook kunt 'smullen'. De naaktfoto's, waarop je Christine ziet zitten op een keukenstoel, hingen in elke jongenskamer.

Het was ook de tijd van de Kennedy's. Ja, die kwamen er nog mee weg. Die konden nog met trots zeggen, zoals John F. Kennedy deed: 'Als ik niet eens in de drie dagen een vrouw heb, krijg ik hoofdpijn.' Of zoals Ted Kennedy: 'Ze noemen me niet voor niets Tyrannosaurus Seks.' Maar tijden veranderen. Bill Clinton heeft het nog verdomd moeilijk gekregen met Monica Lewinsky, terwijl Dominique Strauss-Kahn voor eeuwig de man zal zijn die als eerste Jood president van Frankrijk had kunnen worden, maar die dat verpestte omdat hij verslaafd was aan de vrouwtjes. Inmiddels kan niemand zijn monetaire adviezen meer aanhoren zonder het beeld te zien van een in de boeien geslagen seksmaniak.

Hoe vreemd het ook klinkt: elk seksschandaal heeft iets reinigends. De notabelen in hun blote kont doen ons, in al hun smoezeligheid, beseffen dat Geer & Goor misschien wel dichter bij ons staan dan wij eigenlijk zouden willen. Want of je wilt of niet: het is lachen om John Sewel, vicevoorzitter van het House of Lords en de nieuwe loot aan de seksboom. Hij bestelde twee hoeren, snoof met een 5-pondbiljet een lijntje coke van een blote tiet, discrimineerde en passent Aziatische vrouwen en stuurde toen de hoeren weg met het zakgeldje dat hij normaal incasseert voor zijn lunch. Maar ja, de hoeren lieten hun smartphone meedraaien en haalden bij The Sun nog extra vergoeding op. Net goed.

Binnen 24 uur afgebrand en voor eeuwig Lord Coke.

Maar ondanks alles is dat niet het grappigste. Het grappigste is het stuk dat Lord Coke kort daarvoor op zijn blog plaatste en waarin hij zijn instemming betuigde met de maatregelen van het Hogerhuis om zwaardere sancties op te leggen aan leden die zich misdragen. 'Hun aantal is klein', schreef hij, 'maar een paar verwoesten onze reputatie.'

Hij kon het weten, hahaha!

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden