Bingo! Plantage nummer 141 is nog niet geoogst

Op stap met de politie en brandweer in Gelderland. Na een uur is alles geteld: 749 wietplanten onder 21 felle lampen.

Anja Sligter

PUTTEN Een brandweerman knipt met een betonschaar het slot van de garagedeur open. In de loods is een afgetimmerde ruimte van 5 bij 5 zichtbaar. Als de toename van het stroomverbruik de nieuwe huurder van de loods niet had verraden, was dit hermetische 'hok' nooit aan het licht gekomen.


Voor het eerst zijn journalisten aanwezig bij het oprollen van een wietplantage: van de eerste briefing tot het vernietigen van de laatste plant. We staan in de omgeving van Putten in een voormalige kalverenschuur.


De deur van het hok staat gelukkig niet onder stroom en biedt toegang tot een kleine gang met voorzieningen voor stroom en water.


Het spannendste voor de politie is nu of de wiet al is geoogst, in dat geval zou er geen 'heterdaad' zijn. Een politieman opent de tweede deur. 'Bingo'. Daar staan op steenwol, volautomatisch geïrrigeerd, honderden hennepplanten onbevangen te bloeien. Onder 21 felle lampen glinsteren druppeltjes THC - de werkzame stof. Nog twee weken en de wiet zou 'rijp' zijn geweest.


Het is de 141ste plantage die de politie in dit deel van Gelderland oprolt dit jaar, vorig jaar waren dat er 113. Voor dit korps geldt hennep als prioriteit. De bedoeling is ook om op 'plaats delict' zoveel mogelijk luxe goederen in beslag te nemen.


Vorig week takelde dit team nog drie oldtimers en twee quads op, maar van deze verdachte valt nog niets te plukken. Alles wijst erop dat dit zijn eerste oogst zou zijn geweest. Tot nu lijkt deze verdachte zich alleen op veel kosten te hebben gejaagd.


Dit kaalplukken is een aanscherping van de Plukze-wetgeving die in 2003 is ingevoerd om te voorkomen dat criminaliteit loont. De voorafgaande jaren greep justitie echter vaak naast de buit. Stond de crimineel eenmaal voor de rechter, dan had hij alles al weg gesluisd.


Politieagenten stoppen blikjes en peuken (sporen) in plastic zakken. Twee kruipen met een checklist in de hand door de plantage en tellen alles: de planten, de verwarmingselementen, de koolstoffilters. De projectleider aanpak hennepteelt, Hennie de Weerd, voert de gegevens in op een laptop. Een speciaal programma kan exact uitrekenen wat de netto-opbrengst zou zijn geweest. De straatwaarde van een kilo droge wiet is 3306,- euro.


Aan teamleider Leontine van Laar de taak de verdachte aan te houden. Ze spreekt in op de voicemail van het telefoonnummer dat ze van de tipgever heeft gekregen, en vraagt of hij naar het bureau wil komen. Het gaat om een oude bekende, in 2005 veroordeeld voor het bezit van harddrugs. Niet duidelijk is of hij alleen of in opdracht opereert.


De organisatie van hennepteelt is aan het veranderen, volgens de tweede projectleider Harry Schupper. Voorheen waren het 'kerstbomen' met een of twee leiders aan de top. Nu wisselen de samenwerkingsverbanden en worden de risico's gespreid over kleinere plantages. 'Er is nog veel teelt op zolderkamers, maar ook ruimtes boven winkels staan vol. Zelfs makelaars van te koop staande woningen worden benaderd.'


Na een uur is alles geteld: 749 planten. Na aftrek van alle investeringen, blijft er onder de streep een bedrag van 49.831, 15 euro over, toont het scherm van De Weerd. 'En dat vier keer per jaar.'


De hoop op een rijk leven wordt hier echter letterlijk in de knop geknakt. Twee mannen van een ontmantelbedrijf halen de stroom eraf, sluiten een aggregaat aan en beginnen in vliegende vaart alle waterleidingen naar buiten te gooien. De wietplanten proppen ze in zwarte klikobakken. Straks worden deze onder toezicht oog van de hoofdofficier van justitie geplet en vermalen.'Maak voorbereiding hennepteelt strafbaar'

Growshops zijn in Nederland de spil in de georganiseerde hennepteelt.


Dit zegt Harry Schupper, projectleider aanpak hennepteelt van de politie Noord- en Oost-Gelderland. Met een simpele toevoeging in de Opiumwet, waarmee voorbereidingshandelingen strafbaar worden, kunnen deze winkels worden aangepakt.


Growshops leveren de apparatuur voor wietplantages, de stekken van hennepplanten, de kennis van de teelt, en zorgen vaak ook voor afnemers. Nu strandt het onderzoek vaak, stelt Schupper vast, omdat verdachten geen antwoord willen geven op essentiële vragen: van wie heb je de stekken gekocht, wie installeerde de apparatuur, en wie waren de afnemers?'


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden