Bindend studieadvies werpt resultaten af

Het bindend studieadvies mag dan omstreden zijn bij studenten, het werkt wel. Dat is af te leiden uit cijfers van de opleiding bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam....

Van onze verslaggever Thom Meens

In de vijf jaar voor het experiment begon, haalde gemiddeld een op de vijf studenten de propedeuse binnen één jaar. Sinds de invoering van het bindend studieadvies en de bijbehorende intensivering van de studiebegeleiding is dat opgelopen tot bijna één op de drie, zegt de directeur van de opleiding bedrijfskunde, Eric Waarts.

Het bindend studieadvies geeft universiteiten en hogescholen de mogelijkheid studenten die in het eerste of tweede jaar te weinig studiepunten halen, weg te sturen. Dat overkomt landelijk enkele duizenden studenten per jaar.

De studentenbonden verzetten zich hevig tegen plannen van steeds meer opleidingen om ook met het advies te gaan werken. De Landelijke Studentenvakbond LSVB heeft zelfs een speciale website geopend (www.studentenproblemen.nl) waarop studenten informatie kunnen krijgen over het advies.

De KUB in Tilburg en de Universiteit van Amsterdam beginnen komend studiejaar met een experiment aan de economieopleidingen. Elders overwegen ook rechtenfaculteiten het advies in te voeren. De KUB zegt dat de ervaringen van de laatste jaren aantonen dat wie in het eerste jaar minder dan 28 studiepunten haalt, vrijwel nooit de eindstreep haalt.

Het verzet tegen het wegsturen van slechte studenten zit vooral bij universiteiten. Hogescholen werken bijna allemaal al jaren geruisloos met de regeling. 'Sterker nog, wij moeten in het eerste jaar gericht selecteren. Ongeschikte studenten moeten zo vroeg mogelijk uitstromen. Dat is beleid van het hbo. Bij de visitaties wordt daarop gelet', zeggen GuidoHeerink en George Verhulst, leden van de bestuursstaf van Fontyshogescholen in Eindhoven.

Bij Fontys werden vorig jaar 449 studenten weggestuurd van de opleiding. Gemiddeld krijgen vier van elke honderd studenten het advies de studie te staken.

De hogeschool zit daarmee ver onder het landelijk gemiddelde. Dat komt uit op bijna 20 procent. Het studierendement op de hogeschool ligt hoog. In het gezondheidszorgonderwijs haalt 46 procent de propedeuse binnen één jaar. Bij hekkensluiter economie is dat altijd nog 23 procent.

Hogescholen zijn van oudsher schoolser van opzet dan het wetenschappelijk onderwijs, constateert Heerink. Studenten worden in het eerste jaar heel intensief begeleid. Wie het niet goed doet, krijgt voor 1 februari al een aanmaning dat het niet goed gaat. De ervaring leert dat wie eenmaal de propedeuse heeft gehaald, in één of twee jaar, doorgaans ook de studie geheel afmaakt.

Fontys werkt er bewust aan slechte studenten zo snel mogelijk te laten weten dat ze de verkeerde studierichting hebben gekozen. 'Wij vinden het niet ethisch om een student jaren te laten voortmodderen, terwijl je weet dat hij of zij het toch niet zal redden', zegt Verhulst.

Het verwijt van de studentenorganisaties dat opleidingen studenten maar laten zwemmen, wordt op Fontys noch in Rotterdam herkend. Opleidingsdirecteur Waarts: 'We krijgen weliswaar enkele honderden eerstejaars binnen, maar we zetten ze toch in kleine groepen. Op iedere zestien studenten zit een ouderejaars, die de studenten begeleidt. Bovendien geven we na elke tentamenronde een studieadvies. Niemand heeft er belang bij een student maar door te laten ploeteren.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden