Bin Laden vastbesloten toe te slaan in de VS

Heimelijk verkregen berichten, boodschappen van buitenlandse regeringen en berichten uit de media geven aan dat Bin Laden sinds 1997 een terreuraanval wil uitvoeren in de VS....

Na de Amerikaanse raketaanvallen op zijn basis in Afghanistan in 1998 heeft Bin Laden zijn volgelingen verteld dat hij vergelding wilde in Washington, aldus een (...)-dienst. (Passage uitgewist door het Witte Huis, red.) Een lid van de Egyptische Islamitische Jihad (EIJ) heeft een (...)-dienst rond dezelfde tijd verteld dat Bin Laden om een aanslag te plegen gebruik wilde maken van de toegang die dat EIJ-lid tot de VS had. De voorbereidingen in 1999 in Canada voor een millenniumaanslag kunnen onderdeel zijn geweest van Bin Ladens eerste serieuze poging om een aanslag te plegen in de VS. De veroordeelde samenzweerder Ahmed Ressam heeft de FBI verteld dat het idee voor een aanslag op Los Angeles International Airport van hem zelf kwam, maar dat Bin Ladens adjudant Abu Zubaydah hem heeft aangemoedigd en geholpen bij de voorbereidingen. Ressam zei ook dat Abu Zubaydah in 1998 bezig was met zijn eigen aanslag in de VS. Ressam zei dat Bin Laden op de hoogte was van het Los Angeles-plan.

Hoewel Bin Laden er nog niet in is geslaagd (in de VS toe te slaan, red.), laten zijn aanslagen op Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998 zien dat hij zijn operaties jaren vantevoren voorbereidt en dat tegenslagen hem niet van zijn plannen afhouden. Volgelingen van Bin Laden hebben onze ambassades in Nairobi en Dar es Salaam al in 1993 geobserveerd en sommige leden van de cel in Nairobi die de aanslagen voorbereidde zijn in 1997 gearresteerd en uitgezet.

Al Qa'ida-leden onder wie Amerikaanse burgers zijn jarenlang in de VS gevestigd geweest of hebben reizen naar de VS gemaakt, en de groep onderhoudt klaarblijkelijk een ondersteunend netwerk dat bij aanslagen zou kunnen helpen. Twee Al Qa'idaleden die schuldig zijn bevonden aan de samenzwering om onze ambassades in Oost-Afrika op te blazen waren Amerikaanse staatsburgers en een hooggeplaatst lid van de EIJ heeft midden jaren negentig in Californiewoond. Een geheime bron zei in 1998 dat een cel van Bin Laden in New York probeerde Amerikaans-islamitische jongeren te recruteren voor aanslagen.

We hebben sommige van de sensationelere dreigingen die worden gemeld niet kunnen bevestigen, zoals die van een (...)-dienst die in 1998 meldde dat Bin Laden een Amerikaans vliegtuig wilde kapen om de vrijlating te bewerkstelligen van de 'Blinde Sheikh' Umar Abd Al-Rahman en andere extremisten die in de VS vastzitten.

Desalniettemin geeft informatie die de FBI sindsdien heeft verzameld een patroon prijs van verdachte activiteit in dit land, die samenhangt met voorbereidingen van kapingen en ander soort aanslagen, waaronder recent uitgevoerde observaties van regeringsgebouwen in New York.

De FBI voert ongeveer zeventig volwaardige veldonderzoeken uit in heel de VS, die volgens de dienst gerelateerd zijn aan Bin Laden. De CIA en de FBI onderzoeken een telefoontje naar onze ambassade in de Verenigde Arabische Emiraten in mei, waarin is gezegd dat een groep volgelingen van Bin Laden in de VS aanslagen wil uitvoeren met explosieven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden