Bin Laden kon jarenlang ongehinderd e-mailen

Osama bin Laden blijkt jarenlang volop e-mails te hebben verstuurd. Doordat die zijn huis in en uit werden gesmokkeld op usb-sticks, bleef hij de veiligheidsdiensten steeds een stap voor. Daarbij zag de gedode terroristenleider over het hoofd dat hij af en toe zijn mailbox moest opschonen.

Het onderkomen van Bin Laden in Abbottabad, Pakistan. Beeld ap

In zijn verblijf mag hij dan geen internetverbinding hebben gehad, Osama bin Laden blijkt een productieve schrijver van mailtjes te zijn geweest. De gedode terroristenleider beschikte daartoe over een bewerkelijk systeem dat hem in staat stelde de Amerikaanse veiligheidsdiensten steeds net een stapje voor te blijven.

Bin Laden zette zijn uitgaande mailverkeer op een geheugenstick. Die werd vervolgens per koerier naar een internetcafé gebracht. Nadat daar de berichten waren verzonden, werden binnengekomen mailtjes op de stick geladen. Zodra de omstandigheden het toelieten, werd die weer naar Bin Laden in Abbottabad getransporteerd.

Beginnersfout
Het systeem stelde Bin Laden in staat jarenlang in verbinding te blijven met de rest van de wereld zonder digitale vingerafdrukken achter te laten, zeggen Amerikaanse veiligheidsdeskundigen. Maar bij al zijn voorzichtigheid blijkt hij nu toch een beginnersfout te hebben gemaakt: de circa honderd memorysticks die tijdens de inval in zijn verblijf in beslag werden genomen, lijken bij elkaar een compleet archief te vormen van de e-mails die hij in de loop der jaren verstuurde.

Het toont aan dat Bin Laden zich in Abbottabad onbespied waande en veronderstelde dat hij nooit ontdekt zou worden.

Kans op ontdekking
Amerikaanse autoriteiten verwachten uit het mailverkeer veel bruikbare informatie te kunnen halen, zoals e-mailadressen en telefoonnummers. De veronderstelling is dat terroristen die in verbinding stonden met Bin Laden, zich genoodzaakt voelen hun werkwijze te veranderen en daarbij fouten zullen maken. Daardoor neemt de kans op ontdekking toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.