'Bin Laden biedt bestand aan'

Osama bin Laden, de leider van het terreurnetwerk Al Qa'ida, heeft in een donderdag door Al Jazeera uitgezonden audioboodschap de Verenigde Staten een 'langdurig bestand' aangeboden onder 'redelijke voorwaarden'. Tegelijk zei hij dat nieuwe aanslagen in de VS 'in voorbereiding' zijn...

AP en ANP

De geluidsopname, die vier minuten duurt, is volgens de Arabische nieuwszender in december gemaakt. Analisten van de CIA hebben vastgesteld dat de stem op het bandje inderdaad die van de gezochte terroristenleider is, aldus functionarissen in Washington.

Verscherpte veiligheidsmaatregelen zijn niet de reden dat sinds de aanslagen van 11 september 2001 in de Verenigde Staten geen nieuwe acties meer hebben plaatsgehad, zei Bin Laden. De reden is dat 'er operaties zijn die voorbereidingen behoeven'.

Volgens hem is het beter om niet tegen moslims te vechten op hun land. Bin Laden bood een 'langdurig' bestand aan, onder 'redelijke voorwaarden'. Hij zei dat beide kanten onder dit bestand kunnen profiteren van veiligheid en stabiliteit, 'zodat wij Irak en Afghanistan kunnen opbouwen'.

Deze oplossing is geen schande, 'omdat het voorkomt dat er miljarden dollars worden verspild (...) aan handelaren van de oorlog', zei Bin Laden. Hij verwees naar opiniepeilingen in de VS die uitwijzen dat steeds meer Amerikanen willen dat de VS zich uit Irak terugtrekken.

In het door Al-Jazeera uitgezonden gedeelte van de geluidsband werden de voorwaarden voor het bestand niet genoemd. De laatste audioboodschap van de geboren Saudiër Bin Laden dateert van 27 december 2004. Hij gaf toen zijn goedkeuring aan aan Abu-Masab al-Zarqawi als zijn plaatsvervanger in Irak en riep op de verkiezingen in Irak te boycotten.

De laatste video-opname van Bin Laden verscheen in oktober 2004. In december 2005 zond Al Jazeera een boodschap uit van Ayman Al Zawahiri, de tweede man van Al Qa'ida en recent nog het vermeende doelwit van een Amerikaans bombardement op Pakistaans grondgebied.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden