'Bill Gates van de hardware' weg bij Intel

Andy Grove vertrekt bij Intel. Onder zijn leiding vervijftienvoudigde zich de waarde van de fabrikant van computerchips. De 61-jarige Hongaarse vluchteling en 'vader van de e-mail' heeft een fascinerende reis door Amerika achter de rug....

Van onze correspondent

WASHINGTON

In de zomer van 1960 verscheen de naam Andrew S. Grove, grondlegger van de personal computer-industrie en president-commissaris van Intel, voor het eerst in de Amerikaanse pers. Achterin de stadseditie maakte de The New York Times melding van een Hongaarse vluchteling die met de beste cijfers was afgestudeerd , terwijl hij drie jaar eerder nog geen woord Engels sprak.

Andras Gróf uit Boedapest, die met zijn moeder was gevlucht voor de Russische bezetters kon toen hij begon aan zijn studie chemisch ingenieur in het Engels lezen noch schrijven. De Times voorspelde Grove een grootse toekomst. Dat is uitgekomen, want Grove ontwikkelde zich tot een van de sleutelfiguren van de Digitale Revolutie. Hij heeft talrijke vindingen op zijn naam staan en wordt beschouwd als de vader van e-mail.

Als mede-oprichter van Intel en productvernieuwer heeft Grove grote invloed op de Amerikaanse economie en het alledaagse leven gehad . Dankzij zijn werk zijn pc's niet alleen razendsnel geworden, maar ook relatief goedkoop en daardoor bereikbaar voor grote delen van de bevolking.

De laatste elf jaar was Grove president-directeur, een positie die hij op 20 mei afstaat aan de 54-jarige Craig R. Barrett. Grove blijft voorzitter van de raad van commissarissen. Onder zijn leiding ontwikkelde Intel zich van een onderneming met een winst van 248 miljoen dollar op een omzet van 1,9 miljard tot een concern met een winst van 6,9 miljard op een omzet van 25 miljard. In die tijd vervijftienvoudigde zich de waarde van een aandeel Intel.

Grove is de Bill Gates van de hardware. In tegenstelling tot de opichter van Microsoft heeft Grove nooit de publiciteit gezocht om de producten van Intel te verkopen. Grove kreeg pas landelijke bekendheid toen het weekblad Time hem in december 1997 uitriep tot de man van het jaar. Een verkiezing, die hem enorm verbaasde omdat hij zichzelf nooit op een lijn had geplaatst met staatsmannen, magnaten, generaals, wetenschappers en kunstenaars.

Volgens zijn naaste medewerkers is Grove een bescheiden man, maar zij beschrijven hem ook als een drillsergeant, een gedreven manager en een perfectionist. Over zijn leven bij Intel, een bedrijf dat zichzelf steeds vernieuwd heeft, schreef hij het boek 'Only the paranoid survive'.

Centraal thema van dat boek is hoe Intel de Japanse concurrentie op afstand hield door producten te verbeteren. Midden jaren tachtig scheelde het niet veel of Intel was ten onder gegaan in de wedren met de Japanners , die betere en sneller chips maakten . Met nieuwe vindingen wist Intel de strijd te winnen. Zonder de microprocessoren van Intel zou modern Amerika (en Europa) niet meer kunnen functioneren. Overigens werd in 1995 in een van zijn chips een fout ontdekt, die Grove bagatelliseerde. Met een pr-campagne wist Intel de vertrouwenscrisis te overwinnen.

Grove ontwikkelde zich ook tot een management-goeroe, wiens theorieën in Silicon Valley nog steeds worden gebruikt. Hij heeft onder meer het management-concept van de 'constructieve confrontatie' ontwikkeld. Die methode komt erop neer dat in de onderlingen contacten in een bedrijf alleen feiten en cijfers een rol mogen spelen, voor sociale aspecten is geen plaats. Intel is niet een bedrijf waar iedereen kan werken.

Buiten zijn werk is Grove betrokken bij het wetenschappelijk kanker-onderzoek, waarin hij veel geld heeft gestoken. Twee jaar geleden openbaarde zich bij hem prostaat-kanker en sindsdien treedt hij op in campagnes om mannen ertoe te bewegen zich regelmatig te laten onderzoeken.

In tegenstelling tot zijn land- en stadgenoot George Soros is hij nooit teruggekeerd naar Boedapest. De zoon van een joodse melkboer spreekt zelden over zijn verleden, zijn in 1941 plotseling verdwenen vader die in een concentratiekamp stierf, de Duitse bezetting en later de inval van het Rode Leger. Met zijn moeder wist hij te ontsnappen aan de Russische bezetters en kwam hij terecht in een eenkamer-appartement in het New Yorkse Brooklyn. Daar begon Grove aan zijn fascinerende reis door Amerika.

Oscar Garschagen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden