NieuwsBill Cosby

Bill Cosby minstens drie jaar de cel in wegens seksueel misbruik

De acteur Bill Cosby is veroordeeld tot een gevangenisstraf van minstens drie jaar vanwege het drogeren en misbruiken van een vrouw in zijn huis in 2004. De rechter in Pennsylvania legde hem een straf van drie tot tien jaar op. Cosby is de eerste beroemdheid die voor zijn daden moet boeten sinds de wereldwijde #MeToo-campagne van start is gegaan.

Bill Cosby wordt naar de gevangenis geleid na het vonnis.  Beeld AP
Bill Cosby wordt naar de gevangenis geleid na het vonnis.Beeld AP

De 81-jarige komiek, die in de jaren tachtig wereldberoemd werd als de huisvader Cliff Huxtable in The Cosby Show, gaat zeker in beroep tegen de uitspraak. Dit mag hij niet in vrijheid afwachten: de rechter oordeelde dat Cosby direct de cel in moet.

De rechtszaak was aangespannen door de nu 46-jarige Andrea Constand en in april had de jury de acteur al schuldig bevonden. De vrouw kreeg drie blauwe pillen van Cosby die hij ‘jouw vrienden’ noemde. Daarna penetreerde hij Constand met zijn vingers terwijl ze niet in staat was zich te bewegen of verzetten.

Bill Cosby, verlaat geboeid de rechtszaal. Beeld AP
Bill Cosby, verlaat geboeid de rechtszaal.Beeld AP

Mentor en vriend

De vrouw, een voormalige basketbalcoach, zei dinsdag in een slachtofferverklaring dat het leven zoals ze het kende op dat moment abrupt tot een einde kwam. ‘De man die ik zag als mijn mentor en vriend, drogeerde me en misbruikte me seksueel. In plaats van op kunnen springen, wegrennen, of alles wat ik fysiek wilde doen, was ik verlamd en hulpeloos. Ik kon mijn armen of benen niet bewegen. Ik kon niet praten of zelfs bij bewustzijn blijven. Ik was volkomen machteloos.’

Een rechter noemde Cosby eerder dinsdag al een ‘seksueel gewelddadig roofdier’ – een classificatie die betekent dat hij voor de rest van zijn leven elke maand therapie moet krijgen en zich elk kwartaal bij de autoriteiten zal moeten melden. Zijn naam wordt gepubliceerd in het register voor zedendelinquenten dat zal worden opgestuurd naar buren, scholen en slachtoffers.

Heksenjacht

Cosby heeft altijd volgehouden dat hij onschuldig is. De seksuele contacten vonden volgens hem met wederzijdse instemming plaats. Het hele proces was een heksenjacht, ontketend door #MeToo, zo hebben zijn advocaten ook steeds volgehouden. Al voordat de straf dinsdag bekend werd, hadden zij aangekondigd in hoger beroep te gaan, ongeacht de strafmaat. Dat betekent dat de zaak nog jaren kan voortslepen en de 81-jarige de afloop misschien niet meer zal meemaken.

In totaal zijn er meer dan zestig vrouwen naar voren gekomen met verhalen over misbruik door Cosby, maar het vonnis is gebaseerd op slechts één van hen. Andrea Constand stapte in 2005 al naar de politie, maar het kwam in 2015 pas tot vervolging. Vrijwel alle andere klachten waren verjaard of niet aannemelijk genoeg. Wel hebben vijf vrouwen tegen hem getuigd, onder wie voormalig topmodel Janice Dickinson. Zij verklaarden allemaal misbruikt en gedrogeerd te zijn door Cosby. Dit maakte het voor de jury overtuigend dat de acteur al lang voor Constand vrouwen lastig viel.

Bill Cosby komt dinsdag aan bij de rechtszaal in Pennsylvania.  Beeld Reuters
Bill Cosby komt dinsdag aan bij de rechtszaal in Pennsylvania.Beeld Reuters

Nooit eerder onderging iemand zo'n abrupte gedaanteverwisseling als Bill Cosby.Waarom heeft de val van de 'knuffelvader' zo lang geduurd?

Lees ook het weinig verhullende verslag van het politieverhoor dat in 2015 uitlekte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden