Bill Clintons missie

Daar stond hij dan weer te gloriëren in het licht van de internationale schijnwerpers – Bill Clinton, de oud-president die met zijn onbeheerste optreden in de verkiezingscampagne van vorig jaar zijn reputatie nogal heeft beschadigd, maar die zich nu een nieuw aureool(tje) kan aanmeten dankzij zijn geslaagde missie naar Noord-Korea,...

Het Witte Huis liet weten dat Clinton een humanitaire missie uitvoerde, maar dat is natuurlijk hoogstens de halve waarheid. In het stalinistische Noord-Korea is niets puur humanitair en heeft alles een politieke dimensie.

Uit de eerste naspeuringen naar de stappen die tot de verrassende missie hebben geleid, blijkt dat de Amerikanen aanvankelijk een andere, iets minder prestigieuze gezant in gedachten hadden, maar dat men in Pyongyang alleen zaken wilde doen als iemand met Clintons statuur zijn opwachting zou maken. Voor de Noord-Koreanen zal eveneens hebben geteld dat Clinton de president was die in 1994 de stoot gaf tot een bilateraal akkoord (Agreed Framework) over stopzetting van de Noord-Koreaanse plutoniumproductie en geleidelijke normalisering van de betrekkingen tussen Washington en Pyongyang. Dit akkoord, waarvan de uitvoering vanaf het begin problemen opleverde, gaf in 2003 definitief de geest.

Is de deal over de twee Amerikaanse journalisten, bezegeld met Clintons komst, een teken dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il opnieuw aanstuurt op een vergelijk met de Verenigde Staten? Gezien het eigenmachtige gedrag van de ‘Geliefde Leider’ valt er niets met zekerheid over te zeggen. Maar het is zeer wel mogelijk dat hij de tijd rijp acht voor een nieuwe diplomatieke ronde – omdat hij Barack Obama wellicht ziet als een inschikkelijker gesprekspartner en omdat zijn toeverlaat China genoeg begint te krijgen van de uitdagende opstelling van het Noord-Koreaanse bewind, waardoor de hele regio wordt gedestabiliseerd.

Washington zal de diplomatieke weg graag bewandelen, zeker nu er serieuze aanwijzingen zijn dat Birma Noord-Korea op het nucleaire pad wil volgen. Maar ook Obama zal zich ervan willen vergewissen dat Pyongyang zijn nucleaire aspiraties intoomt alvorens allerlei toezeggingen te doen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden