Bill Clinton spreekt steun uit voor Obama

De oud-president stak niet onder stoelen of banken dat eerder zijn vrouw Hillary zijn voorkeur had.

Van te voren was dagenlang gespeculeerd dat Clinton nog te bitter zou zijn over de nederlaag van zijn vrouw Hillary. Ingewijden zeggen dat hij een hekel heeft aan Obama, die tijdens de voorverkiezingen het succes van zijn presidentschap in twijfel had getrokken.

Maar Clinton trok alle registers open en liet zien dat hij het nog kan. De zaal juichte hem uitzinnig toe en zwaaide met Amerikaanse vlaggetjes. Naar het oordeel van zijn oud-adviseur David Gergen, nu tv-commentator, was het de beste toespraak sinds hij het Witte Huis verliet.

Klaar
Obama is klaar voor het presidentschap, was Clintons centrale thema. Hij verdedigde hem daarmee tegen John McCain, wiens campagne draait om de waarschuwing dat Obama er niet klaar voor is. ‘Het is de taak van de volgende president om de Amerikaanse droom opnieuw op te bouwen en Amerika’s statuur in de wereld te herstellen’, zei Clinton. ‘Alles wat ik heb geleerd in mijn acht jaren als president en bij het werk dat ik sindsdien heb gedaan, in Amerika en over de hele wereld, heeft me overtuigd dat Barack Obama de man is voor die taak.’

(Tekst gaat verder onder de video)
]]>

Hij herinnerde eraan hoe de Republikeinen in 1992 zeiden dat hij te jong en onervaren was om opperbevelhebber te zijn. ‘Klinkt dat bekend?’ Clinton viel de Republikeinen hard aan op het beleid van de Bush-jaren en de problemen waarin gezinnen zonder ziekekostenverzekering verkeren: ‘Zijn dat de ‘family values’ waar de Republikeinen zo trots op zijn? (..) En ze willen ook nog dat we ze belonen voor de laatste acht jaar door ze er nog vier te geven.’

Strijdvaardig
Ook John Kerry, de kandidaat die vier jaar geleden door president Bush werd verslagen, was strijdvaardig op het podium. ‘Deze verkiezing is een kans om de handelaren in angst en verdeeldheid te zeggen: jullie beslissen niet wie van dit land houdt. Jullie beslissen niet wie een patriot is. Jullie beslissen niet wiens dienst aan het land wel telt en wiens dienst niet.’ ‘U S A!, U S A!’, scandeerde de zaal.

De Democraten voerden een reeks militairen op met dezelfde boodschap als Kerry en alle andere sprekers: dat onder Obama het land veiliger zou worden en er beter voor het leger zou worden gezorgd. Vice-presidentskandidaat Joe Biden sloot de avond af met zijn grote toespraak. Hij werd geïntroduceerd door zijn zoon Beau en vertelde over zijn leven. Ook hij prees Obama aan en viel uitgebreid John McCain aan. Die is een vriend en hij bewondert zijn moed in Vietnam, zei Biden, om vervolgens op te sommen waarom McCains voorstellen ‘meer van hetzelfde’ zijn, en ‘niet de verandering die wij nodig hebben’.

Wijze leider
De gedelegeerden in de zaal hielden de rode bordjes met ‘McCAIN, more of the SAME’ in de lucht. 'Deze tijden’, zei Biden, ‘vereisen meer dan een goede soldaat, ze vereisen een wijze leider, een leider die verandering kan leveren’.

Na het applaus verscheen Bidens vrouw Jill op het podium en zei dat er een ‘heel bijzondere verassingsgast’ was. ‘Wie dan?’, vroeg Biden ingestudeerd, het publiek begon te gillen en Barack Obama kwam op uit het niets. Hij zou oorspronkelijk pas morgen komen, wanneer hij zijn grote aanvaardingstoespraak houdt in een nabijgelegen football-stadion.

‘We zijn lekker bezig de laatste dagen, niet’, zei Obama, en prees de grote sprekers van de conventie. ‘Ik heb begrepen dat Hillary Clinton het huis op zijn kop heeft gezet' , zei hij onder gejuich.

Na afloop liepen de gedelegeerden opgetogen door de gangen van het Pepsi Center en spraken over de ‘ongelooflijke electriciteit’ in de zaal. ‘We hebben hard teruggeslagen en hun opvattingen aan de kaak gesteld’, zei een hoogleraar uit Florida. ‘We bijten terug en laten McCain niet over ons lopen, zoals John Kerry vier jaar geleden’, zei officier van Justitie Arna Cortazzo.

Het verschil
Ze was een Hillary-aanhanger, maar gelooft nu dat Obama het kan winnen, ook al gaat hij nu ongeveer gelijk op met John McCain in de peilingen. Een andere Hillary-aanhanger verklaarde het verschil tussen de eerste dagen en deze avond: ‘Het was moeilijk de andere kandidaat te laten gaan, maar nu kunnen we vooruit kijken.’

De historische tweestrijd tussen Obama en Clinton was die middag eindelijk afgesloten, toen de conventie Obama bij acclamatie nomineerde als presidentskandidaat. Geheel volgens het draaiboek dat tussen de Obama- en Clinton-kampen was uitonderhandeld werd Hillary nog wel genomineerd met toespraken, en mochten de staten in een ‘roll call’ om de beurt hun stem uitbrengen.

Maar ze had van te voren haar gedelegeerden ‘vrijgelaten’ , zodat ze nog maar een klein deel van de stemmen kreeg, en in een enkele staat geen. Toen haar thuisstaat New York aan de beurt was, nam ze zelf de microfoon in handen. Clinton stelde in een finale daad van verzoening voor dat ‘met de ogen ferm op de toekomst gericht en in de geest van eenheid, we met zijn allen verklaren, met één stem, hier en nu, dat Barack Obama onze kandidaat is en dat hij onze president zal zijn’.

Op het voorstel van conventievoorzitter Nancy Pelosi om de procedurele regels buiten werking te stellen, klonk een massaal ‘Aye’ door de zaal. Pelosi stelde een tweederde meerderheid vast en hamerde Obama’s kandidatuur snel af, voor de Hillary-diehards hun ‘Nay’ konden doen klinken. Nu is het officieel: Barack Obama is de eerste zwarte presidentskandidaat in de geschiedenis van de Verenigde Staten.

(Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.