Bill Clinton sluit af met bekentenis

Op de laatste dag van zijn ambtstermijn heeft president Bill Clinton definitief een streep gezet onder het schandaal dat hem als tweede president uit de Amerikaanse geschiedenis op een impeachment-proces kwam te staan....

Van onze correspondent Bert Lanting

Ray, de opvolger van Clintons kwelgeest Kenneth Starr, overwoog na het vertrek van Clinton uit het Witte Huis een aanklacht tegen hem in te dienen wegens meineed of belemmering van de rechtsgang. In ruil voor de erkenning van Clinton dat hij 'opzettelijk' heeft gelogen over zijn affaire met Monica Lewinsky beloofde Ray een punt te zetten achter het onderzoek tegen de president, dat zeven jaar geleden begon met het Whitewater-schandaal.

De enige straf die Clinton krijgt, is dat zijn vergunning om als advocaat te werken in zijn thuisstaat Arkansas voor vijf jaar wordt opgeschort. Daarnaast moet hij 25 duizend dollar betalen voor advocatenkosten. 'Deze zaak is nu beëindigd', zei Ray. 'Mogen de geschiedenis en het Amerikaanse volk tot het oordeel komen dat het een eerlijk einde is.'

De kans dat Clinton ooit zou worden veroordeeld, was vrij klein. Maar Clinton was vooral bang dat zijn opvolger hem in een vernederende positie zou brengen door hem bij voorbaat gratie te verlenen. Daarmee zou hij in het gezelschap komen van Nixon, die na zijn gedwongen aftreden gratie kreeg van diens opvolger Ford.

Clintons woordvoerder Jake Siewert onderstreepte dat de verklaring niet mag worden uitgelegd als een erkenning dat hij iets strafbaars heeft gedaan. Hij sprak tegen dat het een smet werpt op Clintons presidentschap. 'De president wilde een punt achter de affaire zetten en verder gaan.'

Clintons bekentenis dat hij heeft geprobeerd het justitiële onderzoek te saboteren zal door zijn conservatieve vijanden in het Congres ongetwijfeld worden uitgelegd als een bewijs dat zij achteraf toch gelijk hadden met hun pogingen Clinton af te zetten.

De Lewinsky-affaire kreeg nog een venijnig staartje doordat Linda Tripp, de vrouw die de ontboezemingen van Lewinsky stiekem opnam en de banden aan Starr doorspeelde, op het laatste moment door het Pentagon werd ontslagen. De regering had Tripp gevraagd zelf ontslag te nemen in het kader van de machtswisseling, omdat het een politieke benoeming betrof. Toen ze dat weigerde, werd ze ontslagen. Haar advocaat klaagde dat het om een 'wraakneming' tegen Tripp ging.

Bush' woordvoerder Ari Fleischer zei dat de president-elect geen commentaar had op het slotakkoord van het Lewinsky-schandaal. 'Hij wil vooruit kijken, niet achterom. Een inauguratie is een nieuw begin', zei Fleischer.

Maar het is wel duidelijk dat de Republikeinen het zien als een nieuw bewijs dat er een president moet komen, die zoals Bush steeds heeft beloofd, de 'eer en waardigheid' van het presidentschap zal herstellen. In een laatste tv-rede concludeerde Clinton echter dat hij Amerika in betere toestand achterlaat dan hij het acht jaar geleden aantrof.

Terwijl Clinton de eer opeiste voor wat hij een 'periode van vernieuwing' noemde, liet Bush zich in plaats van de rock-muziek die de inauguratieviering van Clinton begeleidde, met country-muziek en zoete popmuziek verwelkomen voor het Lincoln Memorial. Het was kenmerkend voor de cultuurverandering die Bush met zich meebrengt. Net als Clinton is hij ook een product van de jaren zestig, maar een babyboomer die altijd afkeer heeft gehad van de linkse sfeer van die jaren.

De nieuwe president wordt vandaag om twaalf uur beëdigd, temidden van een ongekend scherpe bewaking. Voor het eerst sinds de beëdiging van Nixon worden er demonstraties tegen de nieuwe president verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden