NieuwsWim Kok

Bill Clinton roemt leiderschap Wim Kok: daar kan iedereen een voorbeeld aan nemen

De Amerikaanse voormalige president Bill Clinton heeft in een verklaring op de website van zijn stichting stilgestaan bij het overlijden van Wim Kok. Hij prees de voormalige premier voor diens natuurlijke leiderschap. Volgens Clinton kunnen veel hedendaagse regeringsleiders daar een voorbeeld aan nemen.

Redactie
Premier Wim Kok schudt president Bill Clinton de hand in Moskou in 1995.  Beeld AP
Premier Wim Kok schudt president Bill Clinton de hand in Moskou in 1995.Beeld AP

Kok en Clinton ontmoetten elkaar meermaals toen ze in de jaren 90 beiden regeringsleider waren. De 72-jarige Clinton bedankte Kok voor zijn visie en zijn staat van dienst. ,,In de jaren tachtig zag hij dat de nieuwe krachten die de wereldeconomie vormden grote kansen met zich meebrachten voor de mensen in Nederland, maar tegelijkertijd ernstige uitdagingen betekenden ten aanzien van gelijkheid, gezinsstabiliteit en sociale mobiliteit. Hij greep die kansen, maar bood ook de uitdagingen het hoofd. Ik zal er altijd trots op zijn dat ik als president nauw met hem heb mogen samenwerken.’’

Clinton zei verder dat de regeringsleiders van nu een voorbeeld kunnen nemen aan ‘zijn bescheiden en respectvolle manier van omgaan met mensen’. ,,Zijn leiderschap zou een voorbeeld moeten zijn voor het effectief oplossen van de problemen in de wereld van vandaag’'.

Wim Kok overleed zaterdag op 80-jarige leeftijd.

Onze beste stukken over Wim Kok

Postuum: Wim Kok (1938 - 2018): jongen uit de armoedige polder werd na alle tegenwind een sterke en sobere minister-president

Na de politieke moord op Fortuyn in mei 2002 zou het oude Nederland niet meer terugkeren, terwijl Kok als minister-president juist vernieuwend was begonnen. Zijn motto was nadrukkelijk premier van alle Nederlanders te willen zijn, maar die Nederlanders bleken aan het begin van deze eeuw vatbaar voor de verleiding van deels nieuwe politieke stromingen.

Koks erfenis: Nederland kreeg genoeg van zijn presidentiële premiers

In de nadagen van Wim Kok veranderde ‘paars’ onverhoeds van een belofte in een scheldwoord. Zijn successen ten spijt.

De lessen van Wim Kok: ‘In de politiek moet je vooral geen haast hebben’

Zes (oud-)politici aan het woord over wat zij leerden van Wim Kok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden