Bill Clinton kreeg 440 duizend euro voor speech bij Achmea

Verzekeraar Achmea heeft de voormalige Amerikaanse president Bill Clinton 600 duizend dollar (ongeveer 440 duizend euro) betaald voor zijn speech in 2011 in het Friese Achlum. Dit blijkt uit een inventarisatie door The Washington Post van de betalingen die de oud-president sinds 2001 ontving voor de vele toespraken die hij hield.

Charlotte Huisman
De Amerikaanse oud-president Bill Clinton in 2011 op een congres in het Friese Achlum. Beeld anp
De Amerikaanse oud-president Bill Clinton in 2011 op een congres in het Friese Achlum.Beeld anp

Het bedrag dat Achmea betaalde is een van de hoogste vergoedingen die Clinton ontving voor de speeches die hij op uitnodiging hield, in alle uithoeken van de wereld.

Mobiele telefoongigant Ericsson betaalde dat jaar met 750 duizend dollar het meest voor een toespraak van de voormalige president, in Hongkong. Voor een speech in Lagos (Nigeria) kreeg Clinton in 2011 700 duizend dollar uitgekeerd. De meeste andere bedrijven en organisaties die hem inhuurden, betaalden 200 duizend dollar voor een praatje.

'Uniek Nederlands antwoord'
Bill Clinton sprak op 28 mei 2011 in het Friese Achlum. Hij was ingevlogen als inspirator. Ter gelegenheid van het 200-jarige bestaan van de verzekeraar hield Achmea een conferentie over 'de toekomst van Nederland'. Clinton hield voor de 4,4 ton een verhaal waarin onder meer Neanderthalers, de Hubble-telescoop, het vergrijsde Japan en het afbrokkelende Griekenland voorbijkwamen. 'Jullie moeten een uniek Nederlands antwoord vinden voor moderne solidariteit', sprak hij tot zijn toehoorders. 'Succes!'

Een woordvoerder van Achmea zegt dat destijds geen bedragen zijn genoemd van de betaling aan Clinton en dat het bedrijf nu geen commentaar geeft op het genoemde bedrag.

null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden