Bildt wordt niets wijzer van bezoek in Pale

Carl Bildt, de vertegenwoordiger van de internationale gemeenschap in Bosnië-Herzegowina, weet nog steeds niet zeker of Radovan Karadzic is teruggetreden als sterke man van de Bosnische Serviërs of niet....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

PALE

Een gesprek met de vrouw aan wie Karadzic zegt al zijn bevoegheden te hebben overgedragen, 'vice-president' Biljana Plavsic, bracht Bildt niet tot een definitief oordeel, zei hij in Pale, de hoofdstad van de Servische Republiek in Bosnië.

Plavsic antwoordde gisteren met een hardgrondig nee op de vraag van westerse verslaggevers - die met Bildt naar Pale waren meegereisd - of zij Karadzic en Ratko Mladic, oppercommandant van het leger van de Bosnische Serviërs zou overdragen aan het internationaal tribunaal in Den Haag. Dat zou tegen de wet van de Republika Srpska zijn en tot chaos leiden, legde ze uit. 'En dat willen we niet'.

Bildt sprak drie uur met Plavsic, die hij vorige maand nog weigerde te spreken omdat ze een marionet van Karadzic zou zijn. Hij zei na afloop niet zeker te weten of de machtsoverdracht iets inhoudt of niet. Karadzic behoudt zijn titel van president, maar Bildt herhaalde zijn standpunt dat het hem weinig uitmaakt hoe de voor oorlogsmisdaden gezochte Servische leider zich noemt, zolang hij zich aan het Dayton-akkoord houdt. Dat betekent dat hij zich in Den Haag moet melden.

Bildt wilde niet ingaan op de vraag of Karadzic voorzitter mag blijven van de oppermachtige Servische Democratische Partij, die hem zaterdag herkoos.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden