Bilderberg

Het is weer Bilderbergconferentie. De samenzweerders zijn een lang weekend bijeen in Chantilly, Virginia. Tijdens de wekelijkse persconferentie van de MP verving Maxime Verhagen gisteren Mark Rutte, want die was al in Amerika. Samen met koningin Beatrix, Alexander Pechtold, Neelie Kroes, Paul Polman van Unilever, publicist Paul Scheffer én voormalig hoogleraar Victor Halberstadt.


Wat premier Rutte daar eigenlijk deed, op de geheimzinnige Bilderbergconferentie, vroeg een journalist.


'Wat hij doet, is deelnemen', zei Maxime Verhagen met een geheimzinnige glimlach. Kamervragen van Harry van Bommel (SP) stuitten eerder ook al op een muur van stilte.


De Bilderbergconferentie werd in 1954 in het leven geroepen door prins Bernhard. De bedoeling was politici, CEO's en andere invloedrijke figuren uit West-Europa en Noord-Amerika bij elkaar te brengen en gezamenlijk een dam op te werpen tegen het communisme. De conferentie was toen nog zo geheim dat werd ontkend dat hij bestond.


Jaren geleden had ik mij voorgenomen de geheimen rond de Bilderbergconferentie te ontrafelen en een paar mooie primeurs te scoren. Daar kwam niks van terecht. Na een paar weken had ik een stapel kopieën ter hoogte van de koffieautomaat, niemand gevonden die mij wilde inwijden in de Bilderberggeheimen en was ik hopeloos verdwaald in een labyrint van samenzweringen en complotten.


Dat is overigens een verbazingwekkende wereld.


De Bilderbergers zijn uit op een nieuwe wereldorde, met een wereldbestuur van aristocraten. Inmiddels plannen ze al zaken als oorlogen en economische crises. Zo werd de huidige crisis gecreëerd om de massa afhankelijk te houden van de elite. Ook willen ze 80 procent van de wereldpopulatie uitroeien; het wordt ze gewoon te vol.


Ik ben gek op verhalen over geheime genootschappen van gezworenen, die in het diepste geheim de wereld naar hun hand zetten. Ze doen al eeuwen de ronde: over de Italiaanse Nobiltà Nera, de Beierse Illuminati, de Vrijmetselaars en andere ultrageheime genootschappen die zo ontzettend geheim zijn dat we er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Ze bekonkelefoezen de gang van zaken - en wij maar denken dat we daar ook nog iets over te zeggen hebben in het stemhokje.


Vermoedelijk komt het complotdenken voort uit onze behoefte aan orde en een overzichtelijke wereld. Als de chaos om ons heen gepland blijkt te zijn, wordt het voor je gevoel toch wat minder chaotisch.


Overigens verklaarde de huidige voorzitter van de Bilderbergconferentie, de Belg Davignon, een paar jaar geleden dat het idee van de euro werd geboren tijdens een van de bijeenkomsten. Will Hutton, voormalig hoofdredacteur van The Observer, omschreef de Bilderbergers na deelname aan een conferentie als 'de hogepriesters van de globalisering'.


Ze zijn machtig, ze netwerken en maken afspraken. Ze houden niet van openbaarheid. De vraag van Van Bommel wat onze politici daar eigenlijk doen, was gerechtvaardigd.


Pechtold en Scheffer moeten trouwens niet denken dat ze nu opeens Meesters van het Universum zijn. Daniel Estulin, auteur van het boek De ware geschiedenis van de Bilderbergconferentie, zei recentelijk in een interview dat de Bilderbergers ook maar weer marionetten zijn in handen van een nog véél selecter groepje mondiale machthebbers.


Wie dat zijn weet niemand. Ze leven afgeschermd in een ander universum, pakken een pils, laten een boer, trekken zo nu en dan aan een touwtje en lezen een boek van Dan Brown.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden