Bikker moet misschien toch cel in

Justitie in Duitsland wil dat de Nederlandse oorlogsmisdadiger Bikker alsnog naar de gevangenis gaat. Het Openbaar Ministerie in de Duitse plaats Hagen steunt een verzoek van minister van Justitie Donner om Bikker zijn in Nederland opgelegde straf in Duitsland te laten uitzitten....

Bikker werd in 1949 in Nederland tot de doodstraf veroordeeld voor de moord op een verzetsman in 1944. Die straf is later omgezet in levenslang. Hij ontsnapte in 1952 uit de gevangenis in Breda en vluchtte naar Duitsland waar hij jarenlang een anoniem bestaan leidde in de stad Hagen, vlakbij Dortmund.

Het Openbaar Ministerie in Dortmund, dat belast is met de vervolging van buitenlandse oorlogsmisdadigers in Duitsland, deed vorig jaar een poging Bikker vijftig jaar na dato alsnog te berechten. Het proces werd in februari dit jaar gestaakt vanwege aanhoudende gezondheidsklachten van de 89-jarige.

Volgens de rechtbank kon Bikker het proces nauwelijks meer volgen en was hij daarom niet in staat zichzelf te verdedigen. Bikker moest een paar keer worden afgevoerd omdat hij tijdens de behandeling onwel werd.

Naast het proces liep er ook nog een verzoek van minister Donner uit 2003 om Nederlandse oorlogsmisdadigers die in Duitsland wonen, hun straf daar te laten uitdienen. Hoofdofficier van justitie Daheim heeft dat verzoek begin juli ingediend bij de rechter in Hagen.

Daheim staat achter het Nederlandse verzoek, zegt hij. Wat hem betreft kan Bikker in Duitsland worden vastgezet. De Nederlandse aanvraag betrof ook de 81-jarige Siert Bruins die samen met Bikker naar Duitsland vluchtte. Ook dat verzoek is door Daheim doorgeleid naar de rechtbank.

Bruins is eveneens tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee Joodse broers. Hij is daarvoor in Duitsland al een keer veroordeeld tot vijf jaar. Die straf heeft hij uitgezeten.

Volgens Bikkers advocaat Kniffka is het verzoek kansloos. De gezondheid van zijn cliënt is er sinds het proces niet beter op geworden, aldus de advocaat. Mocht de rechtbank de Nederlandse aanvraag toewijzen, dan komt er ook nog een procedure of Bikker gezien zijn gezondheidstoestand wel in staat is een gevangenisstraf uit te zitten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden