Bijzondere beelden verzamelen op de markt in China
Drie fotoboekenliefhebbers schuimden acht jaar lang Chinese boekenmarkten af, om een collectie historisch belangrijke fotoboeken te verzamelen.
Hoe promoot je een dictator? Bijvoorbeeld Mao? Leg hem op zijn voordeligst vast in een gestileerde setting, bundel deze foto's in tijdschriften en boeken en verspreid ze over het hele land. Verheerlijking van politieke leiders in gedrukte propaganda werd gemeengoed in de loop van de 20ste eeuw, en dus ook in de Volksrepubliek China, gesticht in 1949. Aan de hoeveelheid fotoboeken die van roerganger Mao Zedong (1893-1976) zijn verschenen lijkt geen eind te komen: we zien een vaderlijke Mao omringd door breedlachende kinderen. Of een sportieve Mao die zijn uitmuntende conditie toont achter een tafeltennistafel. Mao die wordt toegejuicht als hij in een menigte staat. In elke bibliotheek, in elke gemeenteraad of in elk ander overheidsgebouw lag een boek met zijn gezicht erin.
Het zijn deze beelden en deze boeken waarmee het fotoproject van het Nederlandse fotografenduo WassinkLundgren acht jaar geleden begon.
The Chinese Photobook is samengesteld door Ruben Lundgren en Thijs groot Wassink en Martin Parr. Uitgave van Aperture. € 145. Onder te koop meer bij de PhotoQ Bookshop in Amsterdam:
photoqbookshop.nl