Bijzonder sterrenteam bezorgt Monaco zege

Nu al gaat de aandacht uit naar het EK-landenteams (Dublin, 12-23 juni). In de eerste plaats gaat het daar om goud. Zijn er eindelijk landen in staat het al zeventien jaar oppermachtige Italië (in 2008 won Noorwegen) van een negende titel af te houden? Ook kwalificeren de eerste zes landen zich voor het WK, de Bermuda Bowl (Bali, 2013). Zelfs regerend wereldkampioen Nederland moet zich opnieuw plaatsen.

Afgelopen weekeinde troffen de sterkste Poolse, Israëlische, Russische en Italiaanse teams elkaar in Moskou voor de Slava Cup. Voor Nederland nam landskampioen Het Witte Huis deel. Er volgde een snelle uitschakeling na een grote nederlaag tegen Monaco. Voor dit team trok sponsor Zimmerman de geldbuidel open. De Franse topspeler Multon, de ijzersterke Noren Helness-Helgemo en de Italiaanse wereldkampioenen Fantoni-Nunes wonen nu in Monte Carlo. Bij een EK zou dit sterrenteam beslist kanshebber zijn. Of de Europese bridgebond deelname sanctioneert, is nog niet duidelijk. Monaco won in Moskou na een indrukwekkende zege in de finale tegen Israël.

Fantunes, de bijnaam van het Italiaanse sterpaar, zag optimisme in diagram 1 beloond.

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

2¿dblpas3¿

pas3¿pas3SA

paspaspas-

West kwam tegen 3SA uit met harten voor ¿H in oost. Dan ¿3, ¿8 en ¿V in west. West ging met ¿10 van slag, ¿V voor ¿H in oost. Deze speelde weer klaveren, in zuid gesneden met ¿B. Schoppen naar ¿9 in de dummy en ¿V die de slag won.

Drie schoppenslagen, twee in klaveren, ¿A en twee ruitenslagen. De leider, die één extra slag nodig had, nam ¿A en ¿V mee plus ¿A. Een eindfiguur van vier kaarten: ¿A10 met ¿B5 in zuid; ¿A6, ¿B en ¿6 in noord; ¿H9 en ¿V10 in west. Zuid speelde met open kaarten: ¿A en ruiten voor ¿H in west die van ¿V af moest spelen. Met een tweede hartenslag kwam 3SA binnen.

Op de andere tafel kwam west tegen 3¿ (noord paste daarop) uit met ¿V voor ¿A in zuid. Schoppen naar ¿V en ¿H in oost. ¿H en klaveren getroefd door west. Harten voor ¿A. De leider speelde ¿V voor ¿H in west die ¿V speelde en harten, getroefd in oost. Oost vervolgde ¿10 en zuid troefde voor met ¿10, de tweede schoppen uit west verdween. Ruiten voor ¿B in de dummy en ¿A. West troefde voor drie down.

In diagram 2 had Fulvio Fantoni een passend antwoord.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

---1¿

1¿1¿2¿dbl

pas3¿pas3SA

paspaspas-

Een modern biedsnufje: 1¿ ontkende een vierkaart ¿.

West kwam tegen 3SA uit met ¿V en out of the blue was er een hartenstop voor noord-zuid. Oost won ¿A en speelde harten; west dook voor ¿9 in noord. De leider stak over naar ¿A (geen ¿VB sec). Daarna volgden ¿B, ¿V, ¿A. Klaveren naar ¿H en ruiten naar ¿9 in de dummy. ¿H en de dertiende ruiten brachten het aantal slagen op zeven. De leider ging in harten van slag naar west die nog twee schoppen over had en schoppen in de ¿AV moest spelen. Zo maakte de handige Italiaanse topper 3SA ook met ¿H in west.

Op de andere tafel 2SA met noord als leider. Oost kwam uit met klaveren, in zuid klein, voor ¿V in west die een kleine harten vervolgde waarna oost-west vijf hartenslagen opraapten voor één down.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden