Bijzetting Friso in Nieuwe Kerk 'logische keus'

De bijzetting van prins Friso in de koninklijke crypte in de Nieuwe Kerk in Delft zou 'een logische en voor de hand liggende keuze' zijn.

In het gemeentehuis van Baarn is een condoleanceregister geopend voor prins Friso Beeld anp
In het gemeentehuis van Baarn is een condoleanceregister geopend voor prins FrisoBeeld anp

Dat stelt Cees van Raak, kenner van de begrafenisgebruiken van het Huis van Oranje-Nassau en tevens auteur van twee boeken: Vorstelijk begraven en gedenken - Funeraire geschiedenis van het huis Oranje-Nassau (2003) en Langs vorstelijke grafsteden - De laatste rustplaatsen van het huis Oranje-Nassau (2008). Daarin staan bijzonderheden over de begrafenissen van de koninklijke familie.

'Het kan eigenlijk niet anders dan dat prins Friso hier wordt bijgezet. Dat is mijn stellige overtuiging', zegt Van Raak. 'Friso is de oogappel van Beatrix. Bovendien liggen zijn vader, prins Claus, en zijn grootouders er begraven.'

Daarnaast houdt Beatrix volgens hem erg vast aan tradities. 'Ik kan me niet voorstellen dat prins Friso ergens buiten Londen zal worden begraven. Dat zou in mijn ogen ridicuul zijn.'

Nauwe banden
Los van de familiegeschiedenis heeft prins Friso zelf ook nauwe banden onderhouden in Delft. Hij studeerde aan de TU Delft lucht- en ruimtevaarttechniek. Hij woonde in die periode vijf jaar achtereen in Delft. En in 2004 trouwde hij in de Oude Kerk in Delft met prinses Mabel.

In de twee grafkelders onder de Nieuwe Kerk is ondanks de geplande uitbreiding nog voldoende ruimte. Volgens de kenner van Oranjebegrafenissen zijn er nog drie plaatsen vrij.

De koninklijke grafkelders worden jaarlijks eenmaal geïnspecteerd door de burgemeester van Delft. Burgemeester Bas Verkerk heeft volgens traditie het beheer over de sleutel tot de crypte.

Behalve de burgemeester hebben alleen leden van de koninklijke familie en in uitzonderlijke gevallen onderhoudsmensen toegang tot de grafkelders.

Oudste kelder
De oudste kelder ligt onder het praalgraf van Willem van Oranje, die als stamvader als eerste in de Nieuwe Kerk zijn laatste rustplaats vond. Tegen de buitenmuur ligt de nieuwe grafkelder, waar de meeste Oranjes zijn bijgezet.

In de oudste, kleine grafkelder liggen 11 kisten van leden van de koninklijke familie. Alle 46 kisten in beide kelders zijn luchtdicht omhuld door lood.

Het is niet gebruikelijk dat de koninklijke familie de graven bezoekt. De gewelven zijn laag en niet voor het publiek toegankelijk. Van Raak: 'Maar het is bekend dat Koningin Emma na de dood van Koning Willem III op diens sterfdag jaarlijks een bosje bloemen in de grafkelder bracht.'

Koningin Wilhelmina liet de grafkisten in 1923 herschikken. Ook de huidige uitbreiding van de crypten kan er volgens Van Raak toe leiden dat sommige Oranjes een andere plaats krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden