InterviewCoronavaccin

Bijwerkingen, haast en complottheoriën: reden genoeg om geen proefpersoon te willen zijn, maar Jeroen staat te trappelen

‘Hier heb ik een half jaar op gewacht.’ Jeroen Stahlecker (43) is een van de aspirant-proefpersonen die zich hebben aangemeld voor het eerste Nederlandse patiëntenonderzoek naar een coronavaccin. Hij staat te trappelen om mee te doen.

Jeroen StahleckerBeeld Privéarchief

En hij is niet de enige. Nadat het Leidse farmabedrijf Janssen vorige week bekendmaakte voor het eerst in Nederland te gaan testen, meldden honderden mensen zich aan bij de universitair medische centra van Leiden, Groningen en Utrecht. Het kandidaat-vaccin zal worden getest op 135 gezonde personen tussen de 18 en 65 jaar. 

Deelname aan het onderzoek betaalt goed: geselecteerde proefpersonen ontvangen een vergoeding van 4.700 euro exclusief reiskosten. In ruil daarvoor worden ze een jaar lang gevolgd. Ook kunnen er milde bijwerkingen optreden, zoals koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en andere griepachtige verschijnselen. 

Of Stahlecker bij de testgroep zit, is vooralsnog onduidelijk. ‘Ik heb helaas nog geen bevestiging ontvangen.’

Waarom wil je meedoen als proefpersoon?

‘Ik heb de maatschappelijke gevolgen van dit virus gezien. Mijn ouders zijn ver in de 70 en vallen binnen een risicogroep. Oma’s en opa’s kunnen hun kleinkinderen niet meer zien. Mijn hart breekt vooral bij het horen van de verhalen over de verpleeghuizen. 

‘Ik heb gelezen dat 4 miljoen Nederlanders vatbaar zijn voor het virus. Als proefpersoon hoop ik iets terug te kunnen doen voor de samenleving. Mijn lichamelijke conditie is goed. Ik heb geen kinderen, dus ik kan het me permitteren om thuis te blijven bij mogelijke bijwerkingen. Daar ben ik trouwens wel een beetje bang voor. Ik wil gewoon leven, maar gezien de situatie ben ik bereid om dat risico te nemen. De griepverschijnselen neem ik maar voor lief.

‘Ik zou het jammer vinden als ik niet door de selectie kom, maar er volgen nog andere testrondes. Daarvoor houd ik me dan zeker aanbevolen. Het is fijn om te zien hoeveel mensen beschikbaar zijn voor het onderzoek.’

In hoeverre speelt de vergoeding van 4.700 mee in je besluit?

‘Daar heb ik niet aan gedacht, voor het geld doe ik het niet. Ik ontvang een Wajong-uitkering, waarschijnlijk moet ik dat geld dan terugbetalen aan het UWV. Als ik het geld mag houden, koop ik een mooie camera voor mijn toekomstige fotobedrijf.’

Veel mensen denken dat Bill Gates via het vaccin een chip in jouw lichaam laat plaatsen. Wat maak je van alle complottheorieën rond het virus?

‘Op Twitter zitten veel complotdenkers. Daar heb ik soms wel moeite mee, mensen als Willem Engel maken mij boos. Ik zie complotdenken als een psychologisch verschijnsel: het is een manier om met de werkelijkheid om te gaan, om gevaar te neutraliseren. Ik vind het kwalijk hoe complotdenkers milde bijwerkingen van een vaccin aangrijpen om de strijd tegen het virus te saboteren. Ik zie ook dat vrienden op sociale media meegaan in die theorieën, dat doet me wel wat.

‘De angst en scepsis rond de snelheid waarmee allerlei coronavaccins geproduceerd worden snap ik wel. De productiehaast kan natuurlijk riskant zijn. Afgelopen weekend las ik dat tijdens tests in andere landen milde bijwerkingen waren opgetreden. Daardoor heb ik vijf seconden getwijfeld over mijn aanmelding. Maar uiteindelijk vertrouw ik de wetenschappers die werken aan een vaccin. Ik accepteer de risico’s.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden