Bijval zonder einde

Applaus voor Thomas Mann, terug in Europa na zijn exil in de VS.

De Duitse schrijver Thomas Mann, (1875-1955) in 1952 in Zürich. Beeld anp

Zürich, 12 november 1952

Gisteravond afgehaald door Erika met de wagen, terug van ginds. Rijk avontuur, goed doorstaan. Op zaterdag naar Basel gereden, van daar met de dieseltrein naar Frankfurt, waar we met anderhalf uur vertraging (als gevolg van een defect aan de koelwaterbuis), getrokken door een locomotief aankwamen. Appartement in Frankfurter Hof.

's Avonds Hauptmanns Iphigenie in Delphi. Applaus bij binnenkomen. Mevrouw Hauptmann, zoon Benvenuto in ruitjes-smoking. Burgemeester Kolb. Voortdurend gefotografeer. Het stuk noble ennui.

Zondag. Regenweer. Kochten rubberschoenen. De kamer vol bloemen. Na 10 uur naar het theater. Veel begroetingen, daarna mijn rede, die met echte vreugde werd ontvangen. Goede akoestiek van de grote schouwburg. Eindeloze bijval. Kussen van de weduwe coram publico.

Maandag. 's Morgens de uitgeverij (Fischer). Rondgang door het bedrijf, begroeting van het personeel, daarna lunch in de woning boven. 's Avonds de Kuckuck-voorlezing in de overvolle aula van de universiteit. Inleidende rede van rector Horckheimer, filosofisch. Bij het hoofdstuk het publiek vaak in lachen uitgebarsten. Bijval zonder einde. Moeilijk door de massa's heen dringen.

Dinsdag. Vertrek naar de trein om 2 uur. Middageten in de restauratiewagen. Daarna cigaar, in Kafka's brieven (aan Milena) en gerust. De mare van mijn aanwezigheid ging rond in de trein. De Zwitserse douane-beambte vraagt, 'hoewel het hem niet is toegestaan', om een handtekening. Thee in de restauratiewagen.

Thomas Mann (1875-1955), Duits schrijver. Ingekort fragment uit Roem en verliefdheid. Vertaling Paul Beers. De Arbeiderspers, 1999.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden