Bijters in Boekarest

De burgemeester van Boekarest heeft zich opgewor pen als bestrijder van de straathond. Daar zijn er dan ook een kwart miljoen van IN DE ROEMEENSE HOOFDSTAD....

Toeristen die Boekarest speciaal willen bezoeken vanwege het blaffende deel van de bevolking, hoeven zich geen zorgen te maken: de straathonden zijn een attractie die zich vanzelf opdringt. Zondag is uitslaapdag. Een pastorale stilte hangt over de stad. Waf! Eén hond is wakker. Waf! Waf! Waf! Uit alle delen van de stad stijgt opeens geblaf op. Binnen de kortste keren is er sprake van een Stockhausen-achtige kakofonie. De hele wijk is nu wakker. Ontwaken met een Concert voor Hond en Orkest, heet dat in het jargon.

Een wandeling door een prachtig oud stadsdeel op een warme voorjaarsmiddag. Grrr! Wat heb ik nu aan mijn broekspijp hangen? Rustig blijven, heb ik geleerd. Geen aandacht aan schenken. Dan gaat zo'n hond vanzelf weg. Maar nee, ik voel daar toch echt iets scheuren. Wegwezen! Pas in de metro ben ik de hond kwijt. Volledig buiten adem bekijk ik de schade. Die valt mee. Alleen de linkerbroekspijp is van onderen half weggescheurd. 'Wat ben jij een geluksvogel', lachen Roemeense vrienden. 'Voor hetzelfde geld stond je nu in het ziekenhuis in de rij voor een prik tegen hondsdolheid.'

Een poging in Boekarest te joggen. Pontificaal liggen honden op een negentiende-eeuws pleintje te zonnen. Geen slapende honden wakker maken, luidt het gezegde. Maar ik sjees er toch te dicht langs. Luttele seconden later heb ik zes woedende honden achter me aan. Dat wordt sprinten. Gefeliciteerd Boekarest - welke stad biedt een beter dwangmiddel voor het opvoeren van de conditie?

Voor sommige inwoners van Boekarest zijn de straathonden lieve dieren die bewijzen dat mens en dier harmonieus kunnen samenleven. Voor anderen zijn de honden kwelgeesten die een normale wandeling onmogelijk maken. De eerste groep was jarenlang aanzienlijk luidruchtiger aanwezig dan de tweede, daarbij ondersteund door de honden zelf.

Nu het aantal dieren zo groot is geworden, is de silent majority van groep twee zich gaan roeren. Het zijn moeders van kinderen die niet meer naar school durven vanwege de honden die om het gebouw hangen. En het zijn ouden van dagen. Zij kunnen het niet meer op een lopen zetten, en zijn daardoor het vaakst het slachtoffer van valse honden. Be trouw bare cijfers over het aantal mensen dat gebeten wordt zijn er nog steeds niet. Aan ge nomen wordt dat het om vele tientallen gevallen per dag gaat.

Hondenvrienden en hondenhaters staan lijnrecht tegenover elkaar. Beide kampen hebben in bb en Basescu hun eigen iconen. Het gerucht gaat dat ploegen van de gemeente die honden kwamen vangen, werden uitgejouwd met de woorden: 'Brigitte Bardot zal jullie krijgen!' Op andere plaatsen schijnen mensen juist geroepen te hebben: 'Basescu, help ons!'

Het is een Boekarestse West Side Story, met de liefde tussen mens en hond als inzet. In plaats van violen klinkt geblaf. Een belangrijke bijrol in dit Theater van de Hond is weggelegd voor premier Nastase, met Ralf aan de riem. Laat de premier de burgemeester zijn gang gaan, zodat zijn buitenlandse gasten voortaan niet steeds meteen over de honden beginnen? Of kan hij de verleiding niet weerstaan Basescu met hulp van de Woef-lobby ten val te brengen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden