'Bijstand is er niet voor kinderjacht'

Staatssecretaris Rutte van Sociale Zaken wil niet dat geld uit de bijzondere bijstand wordt aangewend om gekidnapte kinderen uit het buitenland terug te halen....

Assen heeft drie keer financieel bijgedragen aan het 'terugontvoeren' van kinderen en is vooralsnog van mening daarin juist gehandeld te hebben. Een door de staatssecretaris gelast onderzoek moet uitkomst bieden.

Het verschil van mening werd donderdag blootgelegd door Jacques Smits, voorziter van de Stichting Kinderontvoering. Smits is een zogenoemde kidhunter die wordt ingeschakeld door wanhopige moeders wier kinderen naar het buitenland zijn ontvoerd, veelal door de ex-echtgenoot.

Met een vrouw die in de bijstand zit, is de privé-detective een paar jaar geleden naar Venezuela gereisd. Haar vroegere man hield daar hun twee kinderen vast. Ze waren aan de moeder toegewezen.

De reis- en verblijfkosten, een bedrag van 3500 gulden, werden door de sociale dienst van Assen betaald uit het potje bijzondere bijstand. Dat is bedoeld voor mensen die op een bestaansminimum leven en voor onverwachte maar noodzakelijke uitgaven komen te staan. Volgens de gemeente Assen was dit zo'n noodzakelijke uitgave.

Rutte vindt de besteding onjuist. 'De bijzondere bijstand is alleen bedoeld voor kosten in Nederland en dus zeker niet voor de aanschaf van vliegtickets, hoe hoog de nood misschien ook was.' Rutte wil ook weleens uitgezocht hebben in hoeverre de gemeente met dat geld heeft bijgedragen aan illegale activiteiten.

Volgens Smits heeft Assen niets verkeerd gedaan. Op grond van de Algemene Bijstandswet is het mogelijk geld uit te keren voor gezinshereniging. Ook een gemeente in Noord-Brabant, waarvan hij de naam niet wil noemen, heeft dit jaar duizend euro uit hetzelfde potje bijgedragen aan het 'terugontvoeren' van een kind uit Rhodos.

Assen is evenmin van zins haar ongelijk toe te geven. 'We hebben het hier wel over noodgevallen waarvoor je als gemeenschap niet ongevoelig kunt zijn', aldus een woordvoerster van de gemeente. 'En er zijn wel vaker ongewone vergoedingen verleend uit de bijzondere bijstand.' Daarbij doelt ze op de gemeente Tilburg die een gehandicapte man financieel in staat stelt om een prostituee te bezoeken. Toen dat in 2001 uitkwam, leidde ook dat tot felle discussies. Mocht het onderzoek van Rutte toch leiden tot een verbod op een uitkering uit de bijzondere bijstand, dan wil Assen dergelijke verzoeken uit een ander potje honoreren.

De praktijken van kidhunters werden vorige week actueel toen A. LL., een collega van Smits, met groot machtsvertoon twee kinderen uit het Belgische Hamont-Achtel uit de handen van hun vader weggriste. Hij had ze in december vorig jaar niet teruggebracht na een bezoek aan hem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden