'Bijscholing huisarts voor besnijdenissen hard nodig'

Het is de hoogste tijd dat huisartsen zodanig worden bijgeschoold, dat ze besnijdenissen kunnen uitvoeren. Dat zei de Amsterdamse rechter mr W....

Van onze verslaggeefster

AMSTERDAM

Een grote groep moslim-jongens moet daardoor te lang op de besnijdenis wachten, vindt de stichting. De SRA, onder voorzitterschap van de in de Bijlmermeer werkzame huisarts A. Makdoembaks, kwam met een voorbeeld uit de praktijk van twee moslim-jongens van respectievelijk elf en zeven jaar, die van het AMC het advies kregen om volgend jaar maar eens terug te komen. Dit omdat de wachtlijst voor circumcisie, ofwel besnijdenis, extreem lang was geworden.

De afdeling kinderchirurgie van het AMC heeft jaarlijks een capaciteit van ongeveer vierhonderd dagbehandelingen. Bij de plaatsing op de wachtlijst worden twee criteria gehanteerd: gevallen met en zonder medische indicatie. In de praktijk betreffen de niet-medisch geïndiceerde gevallen vrijwel altijd een besnijdenis.

Deze moet bij oudere jongens in de operatiekamer gebeuren, omdat

een volledige narcose nodig is. Ruim een kwart van de capaciteit van vierhonderd chirurgische dagbehandelingen wordt hiervoor gereserveerd.

Volgens de SRA pakt de indeling medisch en niet-medisch geïndiceerde opnamen nadelig uit voor allochtonen met het moslim-geloof. De betrokken moslim-familie zou in gewetensnood en sociaal geïsoleerd raken, als hun oudste zoon niet voor zijn twaalfde wordt besneden. De SRA wil niet uitwijken naar een ander ziekenhuis in de stad.

Kinderchirurgie van het AMC is, in navolging van het Dijkzigt in Rotterdam, bereid huisartsen bij te scholen voor besnijdenissen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden