Bijscholende leraar krijgt langstudeerboete

Honderden leraren die zich laten bijscholen, dreigen de dupe te worden van de langstudeerdersregeling. Terwijl ze een vergoeding van het ministerie ontvangen om te studeren, zadelt de minister hen tegelijk op met een langstudeerdersboete.

Studenten in een collegezaal.

Deze deeltijdstudenten zien geen kans om de boete van 3.000 euro te ontlopen, omdat ze al vertraging opliepen toen er nog geen sprake was van een straf voor langstudeerders.

Sneller studeren is moeilijk voor deze groep: ze combineren hun studie van 20 uur per week vaak met een voltijdbaan als leraar. Stoppen is evenmin een optie, want dan moeten ze de beurs van enkele duizenden euro's terugbetalen.

Actie
Een groep deeltijdstudenten aan de lerarenopleiding tot master van de Hogeschool Utrecht komt met vakbonden in actie. Ze hopen staatssecretaris Zijlstra van Onderwijs tot andere gedachten te brengen.

'De studie vraagt drie jaar lang het uiterste van werkende deeltijdstudenten', zegt Adri Toet (57), leraar aardrijkskunde in Voorburg. 'Ik wilde dit jaar rustiger aan doen, om niet overspannen te raken. Dat kan nu niet.' Zijn studiegenoot Sander Konijn (40) redde het eerste jaar al niet en liep vertraging op. 'Ik heb een voltijdbaan, een gezin met twee kinderen, en dan deze studie. Ik moet mijn best doen mezelf heel te houden.'

De langstudeerboete geldt vanaf volgend studiejaar. Studenten die meer dan een jaar zijn uitgelopen, betalen 3.000 euro collegegeld extra. Zijlstra wil zo studenten aanmoedigen sneller te studeren.
Terwijl andere studenten een jaar kunnen uitlopen en pas dan een boete krijgen, zijn deze deeltijdstudenten meteen de pineut. Omdat ze studeren naast een baan, smeert hun hogeschool de studiepunten die voltijdstudenten in anderhalf jaar halen, uit over drie jaar. Maar de staatssecretaris rekent toch met dat anderhalve jaar, rondt het af naar twee, telt het derde jaar als uitloopjaar en legt in het vierde jaar de boete op.

Onrechtvaardig
De studerende leraren vinden dat onrechtvaardig. Ze wijzen bovendien op het groeiende tekort aan goedgeschoolde leraren, omdat niemand meer aan een studie begint als hij zo'n hoge straf riskeert. Marcel van Steenoven (28), leraar uit Breda: 'Er zijn plannen om de deeltijdstudie terug te brengen tot twee jaar. Dat betekent dat studeren naast een baan onmogelijk wordt gemaakt.'

Doodzonde, vinden de studenten. Want stonden ze tot nu toe onbevoegd voor de klas, nu, na tweeënhalf jaar studeren, kunnen ze wél boven hun bovenbouwleerlingen uitstijgen en hen goed voorbereiden op het examen. De regering vraagt dat ook van hen. Staatssecretaris Zijlstra wil dat alle leraren binnen vijf jaar na hun aanstelling een masterdiploma halen. Hij stelt daarvoor een lerarenbeurs ter beschikking: voor drie jaar, want zo lang duurt het om je bij te laten scholen tot master.

Van Steenoven kan dat niet rijmen met de dreigende boete. 'Hij wil warm en koud blazen tegelijkertijd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden