Bijrol

KEVIN TOMA

Bij de commerciële omroepen verzinnen ze steeds gekkere bruggetjes voor hun filmprogramma's. Zo heeft RTL 7 vandaag twee fantasyfilms met Sean Connery geselecteerd - een origineel, maar lichtelijk onbevredigend uitgangspunt. Van de uitgekozen producties is alleen Highlander echt interessant en in die cultklassieker heeft Connery vrij weinig te doen. In het tussen heden en verleden schietend verhaal, dat zich deels in de Schotse Hooglanden afspeelt, is Connery de Spaanse (!) metallurg Juan Sanchez Villa-Lobos Ramirez die de vrijwel onsterfelijke Schot MacLeod (Christopher Lambert) zwaardlessen en spirituele adviezen geeft. Aan die training worden een handvol scènes gewijd en vervolgens wordt Sanchez Villa-Lobos Ramirez alweer een kopje kleiner gemaakt door MacLeods tegenstander, griezelreus The Kurgan (Clancy Brown). Immers: 'there can be only one'. MacLeod en The Kurgan zullen elkaar door de eeuwen heen blijven opzoeken om de strijd der onsterfelijkheid met elkaar uit te vechten. Evenwel zonder Connery, dus. Als compensatie voor die kleine bijdrage mag Connery ook met galmende stem de epische begintitels inspreken en laat hij af en toe van zich horen als MacLeods nobele geweten.

Al met al heeft Connery eigenlijk een kleiner optreden in Highlander dan Freddy Mercury en Queen: die zijn met hun speciaal voor de film gecomponeerde liedjes sterk aanwezig op de met synthesizers, gitaren en doedelzakken volgestouwde soundtrack. En voorzien de handeling steeds weer van treffend commentaar. Mooiste voorbeeld is natuurlijk de waarlijk ontroerende scène waarin MacLeod afscheid neemt van zijn aan ouderdom stervende geliefde en Mercury zich luidkeels afvraagt: 'who wants to live forever?' Leuk is ook dat het verkeer tussen film en muziek twee kanten opgaat en dat MacLeod twee à drie keer 'It's a kind of magic' zegt, voordat dat liedje (tijdens de aftiteling) eindelijk losbarst.

The League of Extraordinary Gentlemen (Stephen Norrington, 2003) Highlander (Russell Mulcahy, 1985)

RTL 7, 20.30-22.40/22.40-01.00 uur.

Indecent Proposal

Na zijn debuut Foxes (1980, met Jodie Foster) en de musical Flashdance (1983) werden Adrian Lyne's films zwoeler en geiler volgens de een, ranziger volgens de ander. Wie Indecent Proposal nu ziet, zal weinig begrijpen van de ophef die de film destijds veroorzaakte. Het is een simpele, brave film met een enkele naaktscène, die geheel en al drijft op een aardig uitgangspunt: jong stel (Demi Moore en Woody Harrelson) staat aan het begin van een mooi leven (zij makelaar, hij architect, droomhuis in de steigers) als een financiële tegenslag hen doet besluiten in Las Vegas in een klap hun zorgen achter zich te laten. Natuurlijk mislukt dat. Maar dan treffen ze multimiljonair Robert Redford, die een aanbod doet dat ze niet kunnen weigeren: een nacht seks met haar voor een miljoen dollar. Niet verrassend, wel onderhoudend en als in al zijn films voegt Lyne een stevige dosis moraliteit toe.

RTL 8, 20.30-22.50 uur.

Hellboy II: The Golden Army

(Guillermo del Toro, 2008) Deze spectaculaire sequel verschilt in opzet weinig van de uitstekende eerste Hellboy-film: de rode, gehoornde demon (Ron Perlman) is nog altijd in dienst van het geheime Amerikaanse bureau voor paranormale research en verdediging, en inzetbaar voor lastige klussen. Als je tenminste weet hoe je met hem moet omgaan. De brille van regisseur Del Toro schuilt in de uitwerking. Zoals de wandeling van Hellboy over de onder de Brooklyn Bridge schuilgaande, krioelende trollenmarkt.

Veronica, 20.30-22.45 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden