Bijna zeker verdachte kippen bij Belgische consument

Hoogstwaarschijnlijk zijn er verdachte kippen bij de consument beland, na de uitbraak van het recente dioxineschandaal in België. Dat stelde zaterdag woordvoerder Houbaert van het Belgische federaal voedselagentschap FAVV....

ANP

Mede daardoor vrezen de Belgische boeren dat evenals in 1999 opnieuw winkelrekken leeggehaald moeten worden om de verspreiding van dioxine tegen te gaan. Ook volgens woordvoerster Hertoghs van het Belgisch Verbond van Pluimveehouders is de kans groot dat er al besmette producten in de voedselketen zijn terechtgekomen.

‘Wij sluiten niet uit dat er toch producten uit winkels moeten worden gehaald’, aldus Hertoghs zaterdag op de Vlaamse publieke radiozender VRT. Vrijdag blokkeerde het FAVV 96 varkens- en pluimveehouderijen, omdat met dioxine besmet vet in hun mengvoeder was geraakt.

Woordvoerder Dejaegher van de brancheorganisatie van mengvoederbedrijven Bemefa pleitte zaterdag overigens voor een betere controle door de sector zelf. Deze controleert nu alleen op giftige pcb's, maar niet op kankerverwekkend dioxine.

De nieuwe dioxinezaak kwam aan het rollen, nadat bij mengvoederbedrijf O. Bouman in het Brabantse Andel vergiftigde vetten werden aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) alarmeerde daarop het FAVV, omdat het bewuste vet afkomstig was van het bedrijf Profat uit het West-Vlaamse Deinze.

Profat is een voortzetting van de vetsmelterij Verkest, waar in 1999 het dioxineschandaal ontstond, dat uiteindelijk de Belgische premier Dehaene de kop kostte. In 1999 werden ook op grote schaal kippenvlees, eieren en daarop gebaseerde producten als mayonaise uit de winkels gehaald. Kort daarna waren er verkiezingen, die een zwaar verlies opleverden voor Dehaene's christendemocraten.

De nu aangetroffen dioxineconcentraties zijn overigens tweehonderd maal lager dan in 1999. Volgens onderzoek van het FAVV is er ook niets misgelopen bij Profat, dat besmet vet kreeg aangeleverd van gelatineproducent PB Gelatins uit Vilvoorde. Profat leverde het vet aan O. Bouman en twee Belgische bedrijven, die de 96 Belgische varkens- en pluimveehouderijen bevoorraadde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden